HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.10.2016.

Kardinal Bozanić na proslavi 15. obljetnice župe u Rakitju



Svečanim euharistijskim slavljem koje je u subotu, 29. listopada 2016. godine predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, Župa bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje proslavila je 15. obljetnicu svojega postojanja.
 
Vrhunac svečanosti bilo je krštenje malene Elizabete, 5. djeteta u obitelji Karačić. Uz majku Snježanu koja je već 17 godina prikovana uz invalidska kolica, oko krstionice uz supruga Jozu stajalo je i njihovo četvero djece: Kristiana - 17 godina, Rafaela - 9 godina, Emanuel - 4 godine i Mihael, kojeg je također prije 2 godine krstio kardinal Bozanić. Snježana je uistinu hrabra majka koja se ne predaje i ne boji se života. Obitelj je uzornog kršćanskog života, aktivna u crkvi. Otac vodi brigu za vjerski tisak i izvanredni je djelitelj pričesti, a ovime i primjer otvorenosti životu.   
 
U svojoj prigodnoj homiliji Kardinal je protumačio evanđeoski tekst 31. nedjelje kroz godinu istaknuvši veliku Božju dobrotu i milosrđe koje je pokazao cariniku Zakeju, jer na isti način to čini i prema nama. S osobitim naglaskom na Godinu milosrđa istaknuo je veliku vrijednost svakog darovanog života.
 
Na kraju svete mise Kardinalu je zahvalila sestra krštenice Kristiana, te predala buket od 15 ruža na spomen 15 godina naše župe. Zatim je tajnik župnog vijeća Miroslav Dražić zahvalio Kardinalu što je svojim promislom ustanovio našu župu. 

 
Na kraju je prigodnu zahvalu uputio i domaći župnik vlč. Božidar Cindori, koji je istaknuo kako je ovo sveti trenutak koji je ugodan i Bogu i ljudima.
 
Naša je župa "rođena" 1. rujna 2001. godine, a kamen temeljac je blagoslovljen 27. svibnja 2005. godine. Te iste godine sagrađena je i naša crkva. Ona je još uvijek u fazi izgradnje i uređenja. Ali više od svega, naglasio je župnik, ovo je jedna aktivna zajednica, koja se više od svoje prelijepe crkve ponosi živom Crkvom.

Župnu katehezu pohađa gotovo 450 djece (od 1. do 8. razreda), a s njima radi 15 katehistica animatorica. Župa broji preko 50 vrijednih ministranta. Jedinstveni dječji zbor "Stepinčevi mališani" ima 70 malih pjevača, zbor mladih gotovo 40, a toliko i župni zbor Alojzije Stepinac. U osnutku je još jedan zbor roditelja vjeroučenika. Tu su posebna okupljanja mladih, molitvena zajednica, kruničarsko društvo sa 180 članova, tamburaško društvo, glazbena škola pri našoj župi.

Izvor svega je misa i molitva i naše predanje Bogu pod moćnim zagovorom blaženika za kojeg svaki dan kod svete mise molimo za brzo proglašenje svetim. U tu molitvu uključujemo veliki pothvat naše zagrebačke Crkve koji bi se trebao ostvariti u neposrednoj blizini - a to je Hospicij i dom bl. Alojzija Stepinca koji je tako potreban našim ljudima - zaključio je vlč. Cindori. 


Martina Tolić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
 
 
 
Ispišite stranicu: