HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.07.2017.

Kardinal Bozanić blagoslovio obnovljene zgrade Nadbiskupijskoga i Kaptolskog arhiva



GOVOR BISKUPA ŠAŠKA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u srijedu 5. srpnja 2017. godine slavlje blagoslova obnovljene zgrade Nadbiskupijskoga i Kaptolskog arhiva na zagrebačkom Kaptolu 27.
 
Pozdravne riječi prije obreda uputio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, istaknuvši kako smo „danas došli ovamo da bismo vidjeli, zahvalili i molili pred još jednim preobražajem riječi squalida snagom restauracije, snagom izvedene obnove, tako da bi tekst o sadašnjemu stanju ove kuće mogao glasiti: Pulchrissima splendeo (splendida sum) renovata – Prelijepa blistam obnovljena“.


 
Podsjetio je biskup da Crkva danas slavi blagdan svetih Ćirila i Metoda, ali i da obilježavamo 20. obljetnicu otkako je sveti Ivan Pavao II., papa tadašnjega biskupa krčkoga Josipa imenovao zagrebačkim nadbiskupom. Dragi naš Nadbiskupe, iz dubine duše čestitamo Vam tu obljetnicu, listajući u sjećanju što se sve događalo tijekom ta dva desetljeća u našoj Nadbiskupiji, u hrvatskoj domovini i svijetu – kazao je biskup Šaško.
 
Naglasio je da crkveni arhiv nije groblje prošlih događaja, nego vrt s plodovima i polje s putokazima za novu sjetvu i nova putovanja. Ovo je izravan doprinos Crkve ne samo očuvanju kulturalne baštine nego investicija u kulturu koja je neodvojiva od Hrvatske, ali nadilazi hrvatske okvire – zaključio je biskup Šaško.
 
Kanonik-lektor mons. Stjepan Večković okupljene je ukratko upoznao s poviješću ove zgrade, kurije kaptolskoga lektora te Kaptolskoga i Nadbiskupijskoga arhiva.



Prateći isprave tijekom povijesti, nalazimo od 13. stoljeća do danas redoslijed od 83 lektora Kaptola Crkve zagrebačke – rekao je mons. Večković, dodajući da su lektori od prastarih vremena imali svoj kanonički dvor (kuriju) na području Kaptola, u kojoj su stanovali vršeći svoju službu, što potvrđuju i kaptolski Statuti iz 14. stoljeća, a zasigurno je bio od zadnje četvrti 15. stoljeća na zemljištu koji je danas na adresi Kaptol 27 i bio je zidan kamenom i opekom.


 
Napomenuo je da Lektorija (Nadbiskupijski arhiv) obstoji upravo na ovome dijelu Kaptolskoga područja i ima svoj pisani trag u kontinuitetu od 15. stoljeća do danas, kada je zgrada stručno i suvremeno obnovljena, uređena i opremljena, blagoslovljena i predana kao Nadbiskupijski arhiv za opće dobro naroda i Crkve.


 
Nakon što se okupljenima obratio dekan Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren, voditelj i koordinator radova na obnovi, te pobliže objasnio tijek radova unutar proteklih četiriju godina, uslijedio je obred blagoslova i razgledavanje prostorija Arhiva.


 
Svečanosti blagoslova prisustvovali su, između ostalih, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, ministrica kulture i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić, državni tajnici u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Ivica Poljičak i Krešimir Partl, izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Stipo Zeba, bivši i sadašnji djelatnici Hrvatskoga državnog arhiva, čelnici i predstavnici nadbiskupijskih, državnih i gradskih ustanova te predstavnici izvođača radova.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: