HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.04.2016.

Kardinal Bozanić blagoslovio novootvoreni dom za beskućnike


Uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački blagoslovio je novootvoreno Prihvatilište za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Sesvetskom Kraljevcu.

Prihvatilište za beskućnike u Dugoselskoj 71, koje je s radom započelo u mjesecu ožujku ove godine, nadbiskup zagrebački blagoslovio je u utorak 26. travnja u nazočnosti brojnih uzvanika - među kojima je bila ministrica socijalne politike i mladih gospođa Bernardica Juretić, darovateljica objekta gospođa Marija Borovec, predstavnici Zagrebačke županije, Grada Zagreba, srodnih institucija te dobročinitelja i suradnika.

U pozdravnom govoru ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar izrazila je radost zbog toga što je namjenom i uređenjem ovog objekta Caritas ispunio želju darovateljice Borovec da isti pomogne ljudima u nevolji. Posebno je zahvalila na potpori zagrebačkom nadbiskupu uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću i Zagrebačkoj nadbiskupiji, kako u ovom tako i u drugim projektima zagrebačkog Caritasa.

Ujedno je istaknula zabrinjavajuću činjenicu da iz godine u godinu u Caritasovom objektu za beskućnike smještaj nalaze sve mlađi korisnici - npr. danas je u Prihvatilištu od devetnaest korisnika njih jedanaest ispod 50 godina - a svima njima Caritas pomaže na razne načine da se čim prije osamostale i što kraće trebaju ovaj smještaj.

Zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da njihov gradski ured najviše i najdulje od svih drugih gradskih ureda surađuje sa zagrebačkim Caritasom, na dobrobit potrebitih sugrađana. »Grad Zagreb pomagao je, pomaže i pomagat će različite projekte koje radi u suradnji sa zagrebačkim Caritasom, a sigurni smo se da ćemo osmisliti i neke duge projekte«, rekla je gospođa Galić, zaželjevši korisnicima da im boravak u ovoj kući bude što kraći i uskoro bude samo jedna uspomena.

»Crkva ne može bez Caritasa i gdje god Crkva djeluje treba biti Caritas prisutan jer je zapravo to potvrda Crkvenog djelovanja. Isto tako Crkva, dok karitativno djeluje, ona je svjesna da na najkonkretniji način služi čovjeku - i to ne nekom apstraktnom čovjeku nego čovjeku koji živi ovdje, sada, koji je potreban - ne pitajući se za razlog zbog kojega je on sada u potrebi, nego jednostavno treba priskočiti upomoć čovjeku kad očekuje i kad je potreban naše pomoći.

Stoga je i suradnja Crkve sa svim građanskim institucijama, institucijama civilnoga društva, uvijek otvorena. Drago mi je da mogu sada uručiti ovu zahvalnicu poštovanoj gospođi Borovec. Da nije bilo njezine velikodušnosti ne bismo mi danas bili ovdje. Neka bude blagoslovljena vaša odluka i neka vas blagoslivlju oni koji će ovamo dolaziti!«
, rekao je, između ostaloga kardinal Josip Bozanić prigodom uručivanja zahvalnice darovateljici Borovec.

»Ovo nije zahvala samo meni. Ovo je zahvala obitelji barem dvije generacije unatrag, onima koji su se trudili da sagrade ovu kuću, a ja sam bila te sreće da mogu kuću darovati. Bit ću zadovoljna ako svi oni koji uđu u ovu kuću da se u njoj osjećaju sigurno, zaštićeno i da tu nađu putokaz za dalje u životu«, rekla je gospođa Marija Borovec prigodom preuzimanja zahvalnice za ovu izvanredno vrijednu donaciju.



U prigodnom slovu ministrica Bernardica Juretić između ostalog je rekla: »Lijepo je da će za ovu do sada nama nepoznatu gospođu saznati hrvatska javnost, da se njezinim primjerom svi potaknemo da činimo dobro, da pomognemo našoj braći i sestrama koji su u potrebi, za koje se nitko ne brine, od kojih svi okrećemo glavu, koji su do jučer bili vrijedni članovi naše zajednice, vrijedni sugrađani, koji su se iz nekih nesretnih životnih okolnosti našli u situaciji da moraju potražiti sklonište, krov nad glavom, a da to ne bude možda željeznički kolodvor, ispod mosta nego da, evo, hvala Bogu, imaju mogućnost imati ipak jedan topli dom.

Ministarstvo u okviru svojih djelatnosti, između ostaloga, ima brigu i o ovakvim osobama, međutim, ono što bih voljela da u budućnosti možda više radimo je da radimo na integritetu obitelji, na jačanju obitelji, na jačanju mladih, iznalaženju radnih mjesta, da što manji broj ljudi bude imao potrebu za ovakvim mjestima. Zahvaljujem se i Caritasu zagrebačke nadbiskupije, uzoritom Kardinalu koji prepoznaje ove potrebe a posebno svim djelatnicima i svima onima koji će se u ovoj kući skrbiti o ovim ljudima.«

Kuću u Sesvetskom Kraljevcu Caritasu je darovala gospođa Marija Borovec, a Caritas je, kako bi ispunio propisane uvjete za pružanje socijalne usluge smještaja u prihvatilište za beskućnike te ishodio potrebnu licenciju, u adaptaciju i opremanje uložio znatna sredstva.

Prihvatilište beskućnicima s područja cijele Republike Hrvatske pruža uslugu privremenog smještaja u kriznim situacijama. Smještaj je moguće ostvariti u suradnji s nadležnim Centrom za socijalnu skrb. Privremeni smještaj može trajati do šest mjeseci, iznimno do godinu dana, a uključuje tri obroka, pomoć u odjeći i obući, higijenske potrepštine za održavanje osobne higijene, odjeće i životnog prostora, posredovanje pri ishođenju osobnih dokumenata, pomoć pri ostvarivanju prava na mirovinu ili opskrbninu, pomoć pri smještaju u dom za stare i nemoćne osobe ili udomiteljske obitelji, suradnju s centrima za socijalnu skrb radi ostvarivanja drugih prava iz socijalne skrbi, karijerno savjetovanje - mogućnost nastavka školovanja ili prekvalifikacije za radno sposobne korisnike, besplatnu pravnu pomoć volontera Pravne klinike, pomoć medicinske sestre - mjerenje tlaka, šećera u krvi i saniranje lakših ozljeda, psihološku pomoć i savjetovanje, psihijatrijsku pomoć i savjetovanje te cjelovitu psihosocijalnu podršku i pomoć pri resocijalizaciji.

U sklopu kuće korisnici su uključeni u aktivnosti održavanja reda i čistoće kuće i okoliša te pripremanja i posluživanja obroka. Osim toga, sudjeluju u radno-okupacijskim aktivnostima u Caritasu i lokalnoj zajednici te izletima i duhovnim obnovama. S njima rade socijalni radnik, psiholog i pazitelj.

Korisnici su također uključeni u aktivnosti dvaju projekata: »Na putu do integracije« i »ReStart - podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada«. Osiguranjem multidisciplinarne podrške, edukacijama i savjetovanjem korisnicima se povećavaju kompetencije potrebne za ponovni ulazak na tržište rada te uključivanje u društveni život.

Obzirom da je otvorena mogućnost druge faze radova (uređenje potkrovlja), zagrebački Caritas poziva pravne i fizičke osobe da daju svoj prilog za pokrivanje dijela troškova prve faze radova kao i za planirane troškove druge faze. Donacije je moguće uplatiti na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kod Privredne banke:

IBAN: HR1423400091110343166.
Poziv na broj: 02901.
Opis plaćanja: »Pomoć u skrbi za beskućnike«.
Za uplate iz inozemstva: SWIFT PBZG HR2X.


Više informacija o radu kuće moguće je dobiti na: telefon 01 4678 656 ili putem e-maila: kuca.beskucnici@czn.hr.

Ispišite stranicu: