HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.11.2017.

Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata i proslava blagdana sv. Nikole Tavelića



U nedjelju, 12. studenog 2017., uz spomendan prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, sv. Nikole Tavelića, svečanim euharistijskim slavljem obilježen je jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu, te je, po običaju, predstavljen novi Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2017./2018.
           
U zajedništvu s pedesetak svećenika, u ispunjenoj Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, euharistijsko slavlje je predslavio don Ante Market, rođen u Torontu (Kanada), svećenik biskupije Peterborough, te doktorand kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana.
           
Don Market u svojoj je homiliji prije svega izrazio zahvalnost što mu se pružila prilika propovijedati po prvi puta u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. U svojim je mislima, posebno protkanima domoljubljem, istaknuo kako je sv. Nikola Tavelić posvetio svoj život obraćenju ljudi, donoseći im dar vjere i dar spasenja.

Vjera i spasenje su povezani, jer bez vjere nema spasenja. Međutim, don Market se pitao živi li taj dar vjere i dalje u hrvatskom narodu koji se naziva kršćanskim i koji je još 879. godine obećao zauvijek ostati vjeran rimskome biskupu, Svetom Ocu Papi.

Prisjetivši se kako je kao mlad često dolazio u svoju rodnu župu u Torontu na sv. misu i kako je kršćanski hrvatski narod tamo uvijek zajedno molio riječi Hrvatskog krsnog zavjeta, pozvao je da „ne samo da molimo tu molitvu, već da je prije svega živimo.

Prava vjera i pravo kršćanstvo živi se upravo svjedočenjem, kao što je to pokazao naš prvi hrvatski svetac, dodao je don Market te zaključio: Sveti Otac Pavao VI. rekao je da ljudi slušaju učitelje samo ako su učitelji prvo svjedoci. Tako smo i mi Hrvati pozvani biti svjedoci i učitelji kršćanskog života drugim narodima - zaključio don Market.      
           
Na kraju mise rektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima Bože Radoš uputio je riječi zahvale svećenicima suslaviteljima, studentima, te na poseban način don Anti Marketu, nazvavši ga „ambasadorom naših domovina, koji neskriveno i ponosno voli svoje“.

Na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici u Rimu: Neven Pelicarić – veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Slavica Karačić – veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, te Jasen Mesić – veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Uz zbor svećenika - pitomaca Zavoda sv. Jeronima te hrvatskih bogoslova iz Rima, pod ravnanjem mo. Josipa Vidasa, slavlje su glazbeno uzveličali i gosti iz Nina: KUD „Branimir“. Oni su nakon svete mise održali i kratak koncert tamburaških skladbi iz svih dijelova Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije.
           
Po završetku mise, u stanci koncerta predstavljen je novi Hrvatski rimski adresar, koji Zavod svake godine priređuje i izdaje. Adresar je predstavio Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

Grafički ga je oblikovao Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, Ivo Bezina, Marko Čubelić, Tomislav Kutleša, Marko Martić, Matej Petrić, Mladen Pranjić i Krunoslav Siroglavić.

Svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Susret je završen prigodnim druženjem u zavodskome salonu na prvome katu.

Tekst: Matej Petrić
Foto: Marko Martić
Ispišite stranicu: