HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.03.2019.

Jerihonsko bdijenje u kapeli "Corpus Domini"


KAPELA CORPUS DOMINI
Trešnjevka, Mošćenička 3
ww.corpusdomini.hr  tel.3695.241

JERIHONSKO BDJENJE

održava se  u početku Korizme za proljetnih kvatri
u kapeli Corpus Domini
od 11.do 16. ožujka  2019.

Tema: Molitva za  rušenje bedema mržnje i uspostavljanje mira u ratom zahvaćenim područjima svijeta. Molitva za  uklanjanje bedema nesloge u našem narodu, za  zaustavljanje ubojitosti pisane i izgovorene riječi u „terorizmu ogovaranja“, iznošenja lažnih svjedočanstava u medijima, za poštivanje ljudskog života, za zaustavljanje iseljavanja mladih obitelji.

Kako se ostvaruje ovaj plan?

Prema napisanom rasporedu moli se pojedinačno ili u manjim ili većim skupinama :
• Moli se i klanja pred Presvetim otajstvom.
• Čita se Sveto pismo i razmatra iz njega.
• Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje.
• Molitva u šutnji. Spontana molitva.
• Molitva časoslova.
• Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu.    
DOĐITE,  POKLONIMO  SE!

JERIHONSKO BDJENJE U CORPUS DOMINI

U kapeli CORPUS DOMINI, (Mošćenička 3, Trešnjevka), održava se od 11. do 16. ožujka 2019, u vrijeme proljetnih kvatri. U to vrijeme vrlo intenzivno, dan i noć, u vrijeme kvatri od ponedjeljka do subote molimo s i klanjamo pred Presvetomi otajstvom. Proljetne kvatre su  dani posta i molitve, posvećeni pokori i obraćenju. Ovo vrijeme Korizme nas poziva da obnovimo svoje kršćansko lice i srce pomirenjem, obraćenjem i praštanjem i kao takvi da doživimo bogatstvo milosti vazmenog otajstva.

Što je Jerihon?
U vrijeme Mojsija i Jošue Jerihon je bio grad opasan debelim zidovima, prava  tvrđava. Izraelci su na putu u Obećanu zemlju dolazili iz pustinje, bez ikakvog iskustva o tome kako osvojiti tako utvrđeni gradi. Pred gradom su se zaustavili zbunjeni. Gospodin im je tada rekao što treba učiniti. Savjet koji su dobili može zbuniti sve vojne stratege.  Za vrijeme šest dana trebaju obilaziti oko grada ratnici Izraelci, bez oružja,  sa sedam svećenika koji će na ramenima  nositi kovčeg saveza. U tom hodu trebaju šutjeti, moliti i trubiti na rogove ovnovske. A sedmog dana trebaju obići grad sedam put: najprije u šutnji, a zatim uz jeku truba vikat ratnim poklikom. I taj obilazak jerihonski zidina donio je uspjeh: na čudesan način srušile su se zidine Jerihona i Izraelci su osvojili grad (Jos 6, 1-21) 
Danas u naše vrijeme na duhovnom polju postoje zidine koje izgledaju nerazrušive. A to je sve ono što stvara u nama tjeskobu ili što nas pritište, sve ono gdje  ne možemo naći izlaz. To je sve ono što nas sprečava da idemo naprijed slobodno i radosno. To su rastave brakova, ideologija roda, svjetonazorske podjele u društvu, gospodarski problemi, dužničko ropstvo, iseljavanje mladih, nepoštivanje dostojanstva života, mir u svijetu. Izvucimo pouku iz Jerihona. Stavimo sve u ruke Gospodinu pred Presvetim otajstvom. Dopustimo da nas on vodi svojim Duhom. Odvažnošću mogu se postići velike pobjede. Sa strpljivošću, molitvo i postom  mogu se postići još veće pobjede. Sa ljubavlju se postižu još veće pobjede.  Želimo biti strpljivi i postojani u molitvi, ojačani ljubavlju sve  stavimo u ruke Gospodinu pred Presvetim otajstvom. 

Prvi koji je započeo Jerihonsko bdjenje bio je „apostol svete krunice“ Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdjenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini 1979, koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.

Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Korizme?
Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled nerazrušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdjenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdjenja je pokorničko bogoslužje 15. ožujka i korizmena sveta ispovijed. Noćno bdijenje ima uz Isusa  i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.
Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, ideologija roda koja želi razoriti obitelj,  nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Zatim  zaustavljanje ubojitosti pisane i izgovorene riječi u „terorizmu ogovaranja“, iznošenja lažnih svjedočanstava u medijima, za zaustavljanje iseljavanja mladih obitelji. Pred nama je ostvarivanje zaključaka  Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja ima za cilj duhovnu obnovu naše nadbiskupije. Jednom riječju nakana je naše molitve vrlo velika i sveta. Prihvatimo je i podržimo je.
Tijek Jerihonskog bdjenja
Jerihonsko bdijenje započinje u nedjelju, a sasvim intenzivno  u ponedjeljak 11.03. i traje do subote 16. 03. u 17 sati. Završava sv. Misom i zahvalom Tebe Boga hvalimo.  U šest dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna završava himnom „Tebe Boga hvalimo“. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdjenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.
Nebeski zaštitnik Jerihonsko bdjenja je sv. Ivan Pavao II.
Dobro došli u kapelu Corpus Domini, u malu crkvu koja je svetište Presvete euharistije..  
Don P. Crnjac, rektor kapele Corpus Domini
Ispišite stranicu: