HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.03.2023.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Iris Mihatov Miočić predstavljena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Četvrtu godinu zaredom izložbeni projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u srijedu 29. ožujka 2023. predstavljen je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.



Ove je to godine izložba zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić. Autorica je oblikovala više od 20 portreta hrvatskih svetaca, blaženika, sluga i službenica Božjih, a ti se likovni radovi predstavljaju diljem naše Domovine od prošlogodišnjih 14. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

O tom su bogatom hodu govorili organizatori mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

„Izložba je prije Hrvatskoga katoličkog sveučilišta bila postavljena na Peščenici u župi najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića kojemu je upravo 700. godišnjica smrti, a nakon Uskrsa izložba odlazi u Pakrac. I dok se po Hrvatskoj i nadalje razgledava izložba umjetnice Iris Mihatov Miočić, mi smo u Križevcima već zaokružili program 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji će biti održani od 25. do 28. svibnja, a počet će novom izložbom 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu' koju prvi put priprema jedna redovnica, splitska milosrdnica s. Zdravka Milić“, istaknula je Tanja Baran zahvalivši osobito mons. Senteu što je unatoč poteškoćama oko slomljene ruke uspio organizirati i postaviti izložbu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.



Mons. Sente je govorio o zauzetosti Nacionalnog svetišta sv. Josipa oko izložbe koja je krasno primljena u svim hrvatskih krajevima te o znatnijem poznavanju i štovanju hrvatskih duhovnih velikana kao plodu kontinuiranoga izložbenog ciklusa koji se javnosti prezentira već petnaestak godina. Zahvalio je svim sudionicima, na osobit način autorici izložbe, a posebno rektoru Željku Tanjiću na prepoznavanju vrijednosti izložbenog projekta. Tanju Baran je mons. Sente nazvao inicijatoricom i majkom projekta te joj u ime okupljenih čestitao na upravo osvojenoj najprestižnijoj medijskoj nagradi u Hrvatskoj - Večernjakovoj ruži u kategoriji Radijske emisije godine te joj zahvalio što, unatoč svima obvezama, čuva motivaciju i neumorno pronalazi vrijeme za prezentaciju hrvatskih svetaca i blaženika.

Prof. Stanko Špoljarić dao je likovnu analizu realističnih prikaza portreta ističući da je svjetlo ključna vodilja kroz prikazani opus, a okupljenima je darovan katalog u kojem je objavljen detaljan Špoljarićev prikaz cjelokupne izložbe.

Autorica Iris Mihatov Miočić govorila je o svom oduševljenju kada je primila poziv da ostvari tu izložbu, ali je i priznala da se uplašila kad se suočila s duhovnim gorostasima koje je najprije trebala doživjeti da bi ih likovno prikazala. Svjedočila je o svom višemjesečnom radu na portretima i na usputnom duhovnom rastu koji je započeo još prije šest godina njenim životnim obraćenjem.

Otvarajući izložbu domaćin rektor Željko Tanjić izrazio je radost što su slike postavljene u prostoru kojim svakodneno prolaze studenti i profesori, zaustavljaju se pred umjetninama i proučavaju pojedine likove. Čestitao je autorici, zahvalio suorganizatorima te predložio nove suradnje.



Izložba će na Hrvatskom katoličkom sveučilištu biti postavljena dva tjedna.
Ispišite stranicu: