HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.05.2016.

Interaktivna restauratorsko-konzervatorska radionica na Kaptolu



U okviru izložbe „Ne/Izliječeni sveci - istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na polikromiranim drvenim skulpturama iz fundusa Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije“ u subotu 7. svibnja održana je prva interaktivna radionica „Sos za svece“, u organizaciji Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, u autentičnom prostoru prizemlja Nadbiskupske palače i u katedralnom dvorištu na Kaptolu.

Upravo iz takvih radionica i studentske prakse tijekom zadnjih 7 godina izrasla je lijepa izložba, postavljena prošlih dana u jedinstvenom prostoru obnovljene i uređene kaptolske kule biskupa Petra Domitrovića, a studenti pod vodstvom svojih profesorica, predstojnice Odsjeka izv. prof. Zvjezdane Jembrih i asistentice Ane Božičević, nastavljaju uređivati stare predmete iz Dijecezanskog muzeja za neke nove izložbe i animirati posjetitelje u prepoznavanju vrijednosti i spašavanju sakralne baštine.



Prvu radionicu “Sos za svece” (ili što učiniti s oštećenom drvenom skulpturom) vodila je Ana Božićević, a nazočne studentice Melita Horvat, Barbara Joksimović, Sara Šipek i Sanja Pavin prezentirale su posjetiteljima kako nanijeti zlatne listiće na gipsanog anđela kojeg su posjetitelji ponijeli za uspomenu, ili kako pripremiti drvenu podlogu za nanošenje zlatnih ili srebrnih listića; kako prepoznavati slojeve na polikromiranoj drvenoj skulpturi; kako podlijepiti nestabilne slojeve polikromije ili kako očistiti drvenu skulpturu mehanički i kemijski.

Radionice “Sos za svece” će se održavati svake subote tijekom trajanja izložbe, tj. 14., 21. i 28. svibnja te 4. lipnja, a svake srijede (11. 18. 25. svibnja i 1. lipnja) održavat će se radionica „Od drva do zlata“ (ili kako izvoditi tradicionalne tehnike pozlate).

Potreban pribor i materijale za radionicu darovale su partnerske tvrtke Crescat iz Zagreba i Haga metal d.o.o. iz Duga Rese. 

Ulaz na radionice je besplatan, kao i ulaz na izložbu „Ne/Izliječeni sveci“, koje je ostvarena u suradnji Ureda za kulturna dobra, Akademije likovnih umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrta, a ostaje otvorena do 4. lipnja u jedinstvenom prostoru Domitrovićeve kule.

Sljedeća radionica održat će se u srijedu 11. svibnja s početkom u 12 sati u prizemlju Nadbiskupske palače. (NP)
 
Ispišite stranicu: