HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2022.

Humanitarna akcija „Srcem za Ukrajinu“ u Gornjoj Dubravi

Humanitarna akcija „Srcem za Ukrajinu“ koju je organiziralo Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava, a među suradnicima je i Caritas Zagrebačke nadbiskupije, službeno je započela u subotu 26. ožujka.

Od početka akcije do završetka 3. travnja, posjetitelje Super Konzuma u Dankovečkoj na ulazu će dočekivati Caritasovi volonteri i dijeliti im letke, a na odlasku iz trgovine građani će u posebno označenu košaru moći odložiti artikle koji su potrebni izbjeglicama iz Ukrajine.



Trajne prehrambene proizvode te higijenske potrepštine i potrepštine za bebe i djecu građani će također moći predati i u Prehrambeno-tehnološkoj školi Zagreb, u ulici Gjure Prejca 2, radnim danom od 8 do 20 sati.

Novčanu pomoć za izbjeglice iz Ukrajine građani mogu uplatiti preko bankovne aplikacije skeniranjem 2D barkoda, a sredstva će biti doznačena na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za humanitarnu akciju „I sitno je bitno“, dakle za istu svrhu za koju se provodi akcija „Srcem za Ukrajinu“.

Predsjednik Vijeća GČ Gornja Dubrava Neven Mikša i vijećnik Luka Holjevac istaknuli su da je to, koliko im je poznato, prva takva akcija za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine u organizaciji neke gradske četvrti u Zagrebu te da se nadaju da će biti još četvrti koje će poduzeti slične akcije.

Vijećnik Zdravko Fabijanić rekao je da mu je posebno drago da su izbjeglice iz Ukrajine smještene u Gradu mladih, gdje će im Vijeće Gradske četvrti moći brzo i konstruktivno pomoći, a vijećnica Anita Valjak pozvala je građane da se u uključe u akciju do nedjelje 3. travnja.

Među prvim donacijama sve je posebno iznenadila i razveselila donacija 100 pari cipela vlasnika jedne trgovine obućom. Budući da taj darovatelj nije želio reklamu, njegovu dosadašnju solidarnost s potrebitima istaknula je mr. sc. Andreja Marcetić, članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, a iskazao ju je i s pogođenima potresom i poplavom te u drugim akcijama. Darovatelj sam ističe da treba pomoći budući da je to u mogućnosti, a da s potrebitima suosjeća iz vlastitoga životnog iskustva.



Službeni početak akcije svojom nazočnošću su podržali predstavnici ukrajinskog naroda – predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Meleško, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba Viktor Filima i tajnica predstavnika Irena Nagy, njihovi prijatelji sugrađani Emilia Graljuk i Zoran Klepac.

Predsjednica M. Meleško predstavila je Ukrajinsku zajednicu kao brojčano manju udrugu koja ima mnogo prijatelja i simpatizera. Smatra posebno važnim što u ovim teškim trenutcima izbjegli Ukrajinci, koji dolaze u Zagreb i Hrvatsku, osjećaju da nisu sami i da su dobrodošli. Nitko od njih nije ni gladan ni žedan, nitko nije na cesti. Ukrajinci Hrvatske zahvalni su svim nadležnim institucijama u RH koje sustavno zbrinjavaju ukrajinske prognanike te prijateljskom hrvatskom narodu koji je pokazao veliko srce u dramatičnim trenutcima za ukrajinski narod koji se bori protiv agresije Ruske Federacije.

Predstavnik Filima rekao je da ta i slične akcije, poput Caritasove „I sitno je bitno“, olakšavaju izbjeglicama iz Ukrajine boravak u Hrvatskoj te akciju smatra dobrim primjerom za ostale gradske četvrti, kako u Zagrebu tako i u drugim gradovima.

Osim Caritasa Zagrebačke nadbiskupije doprinos realizaciji akcije GČ Gornja Dubrava „Srcem za Ukrajinu“ daju Agronomska škola Zagreb, Prehrambeno-tehnološka škola, Osnovna škola Granešina, Industrijska strojarska škola i Narodno sveučilište Dubrava, a medijski pokrovitelji su Zabavni radio i Business Media Group.

Stjepan Moškatelo,
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: