HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.11.2020.

Holywin u Nadbiskupiji

Iako se ove godine zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb, tradicionalno bdijenje „Holywin – svetost pobjeđuje“ nije održalo u dosadašnjem obliku jer je dvorana Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati oštećena u potresu, a ni trenutne epidemiološke mjere ne preporučaju okupljanje većeg broja ljudi, u subotu 31. listopada u župama diljem Zagrebačke nadbiskupije svećenici su, u zajedništvu s mladima, uoči svetkovine Svih svetih organizirali svete mise, katehezu ili euharistijsko klanjanje. Tema ovogodišnjega bdijenja bio je žiovt bl. Carla Acutisa, petnaestogodišnjega mladića kojeg je papa Franjo proglasio blaženim 10. listopada ove godine u Asizu. Neke od izvještaja s ovogodišnjeg Holywina pročitajte u nastavku.

Dan uoči Svih Svetih, 31. listopada, zajednica mladih katolika u Karlovcu (Zamak) organizirala je u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa prigodni program koji se sastojao od slavlja mise, predstave i zajedničkog druženja. Zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom ovogodišnji Holywin organiziran je na drugačiji način nego do sada. Članovi Zamaka predvodili su sat euharistijskog klanjanja tijekom kojega su prezentirali misli blaženog Karla Acutisa, petnaestogodišnjaka kojega je papa Franjo prije nekoliko tjedana proglasio blaženim. Misu je predslavio župni vikar karlovačke Župi Presvetog Trojstva fra Mate Bašić – voditelj programa Exitus, a koncelebrirali su rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml., i supsidijar u Svetištu vlč. Zlatko Golubić.

Fra Mate je u homiliji, između ostalog, kazao da na svetkovinu Svih svetih Crkva pred vjernike stavlja evanđeoski odlomak koji je teološko i književno remek-djelo. Evanđelist Matej je na poseban način opisao blaženstva. Broj osam označava osmi dan, dan uskrsa, stoga oni koji žive osam blaženstva žive život koji nema prestanka. Nadalje, blaženstva su ispisana sa sedamdeset i dvije riječi, a u knjizi Postanka nabrojana su 72 poganska naroda. Evanđelist Matej time želi reći da Isus nudi savez sa svakim narodom i svakim čovjekom za razliku od onog Mojsijeva saveza koji je sklopljen samo s jednim Izraelskim narodom, kazao je propovjednik.

Izraz blago, odnosno biti blažen u helenističkoj se kulturi koristio samo za bogove. Koristeći upravo taj izraz Isus nam poručuje da svatko od nas može biti s Bogom. Prije same objave blaženstva Isus uzlazi na goru, ne sam već s mnoštvom. Uzdizati se na goru u Bibliji znači susresti se s Bogom. Poruka je to nama kako trebamo biti oni koji do Boga ne dolazimo sami već je potrebo da sa sobom „vučemo“ i druge, odnosno dovodimo ih do Boga, to znači biti svet, kazao je fra Mate.

Dodao je da su siromasi duhom oni koji se dragovoljno odriču nečega svoga da bi dali drugima, dok su drugi oni koji imaju, ali nisu navezani na ono što posjeduju. Ipak, kraljevstvo nebesko je onih siromaha duhom koji znaju upokoriti svoj ego, odnosno biti ponizni, rekao je.

Nakon slavlja, umjesto uobičajene predstave o životu svetaca, koje su prošlih šest godina pripremali mladi, prezentiran je mural „Mons. Marijan moli litanije svetog Josipa“ na pročelju župne kuće, slikara Leonarda Lesića, te cvjetno keramička instalacija biblijske priče „Svadba u Kani Glilejskoj“, rad časne sestre Brigite Badanjak i cvjetne aranžerke i karlovačke umjetnice Lidije Maček Stanić. O izloženim umjetninama govorio je rektor Sente. Dora Sumina i Ana Hegedić izvele su prigodnu recitaciju. Izložene umjetnine kao izložbu na otvorenom otvorio je fra Mate Bašić. (A.S.)

Foto: J.Malinar, cross-press.net

Cijelonoćno klanjanje održano je i u Župi Krista Kralja u Domaslovcu. Mladi župe Krista Kralja u Domaslovcu sa svojim župnikom vlč. Antom Pavlovićem noć uoči Svih svetih pripremili su cijelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Program je započeo svetom misom u 20 sati, potom je uslijedilo klanjanje, koje je završilo drugo jutro nakon mise. Zbog trenutne situacije sa koronavirusom i kako bi se mogle poštivati propisane epidemiološke mjere, svatko tko je želio sudjelovati, prijavio se, te tako prema rasporedu mogao je pristupiti klanjanju. Crkva su pohodili mladi, ali i stariji, koji su darovali svoje vrijeme Gospodinu. (S.B.)

Foto: Petra Lucević i Patricia Marić

U Župi sv. Marka Križevčanina, u subotu 31. listopada, održalo se bdijenje „Holywin – svetost pobjeđuje“ na temu života bl. Carla Acutisa, prvog milenijskog sveca. Okupilo se četrdesetak mladih, a sv. misu i klanjanje pred Presvetim animirao je zbor mladih „Laudes.“

Bdijenje je započelo svetom misom koju je predslavio preč. Damir Bačun, župnik. Župnik je u svojoj homiliji govorio okupljenim mladima da bi se trebali nadahnuti primjerom bl. Carla Acutisa i krenuti njegovim stopama, pogotovo zato što je on i generacijski blizak nama. Kroz vrijeme su sveci sve više postajali „neobični“ i nešto nedostižno, a zaboravili smo da su i oni bili obični ljudi poput nas koji su dopustili da se Bog u njihovom životu očituje i kroz njih djeluje.

Kroz tri kreposti bl. Carla Acutisa župnik je pokazao njegovu ljubav prema Isusu i euharistiji. Euharistija je Carlu pomagala da bude radostan i bezbrižan i samo je produbljivala njegovu vjeru u trajnu Isusovu prisutnost. Tako i mi moramo biti svjesni da nas euharistija suobličuje Kristu, a ta suobličenost je potvrda svetosti.

Bl. Carlo Acutis je svoje srce čuvao čistim zbog Isusa i pričesti. Ta čistoća je pridonijela i tome da je gledao u svima dobro. Čistoća je krepost, milost koju se može živjeti ustrajno i postojano uz preduvjet čvrste odluke i na temelju iskrene molitve jačane sakramentima. Kroz susrete s drugima i služenjima onima u potrebi, bl. Carlo je imao priliku služiti Kristu samom.

Župnik je svoju homiliju zaključio sa mislima da možemo, da trebamo i da moramo biti sveti. Bl. Carlo Acutis je samo jedan od primjera kako kako se u redovitosti života, u obavljanju svakodnevnih dužnosti i obaveza, te kroz dubok i istinski odnos s Gospodinom, život može proživjeti radosno i ispunjeno. Trebamo gledati na ono dobro i pozitivno, čestito i plemenito, tražiti crte ljudskosti, nježnosti i brižnosti. Trebamo u svakom čovjeku gledati sliku Božju. Kao što su se i sveci borili, trebamo se i mi boriti da budemo spomenici Božje ljubavi.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio đakon vlč. Luka Tufeković. U klanjanju smo molili za kreposti koje je Gospodin dao bl. Carlu Acutisu.



Foto: Katarina Elisa Jurić

Cjelonoćno klanjanje također je održano i u Župi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi te u Župi blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici.

Ispišite stranicu: