HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.04.2017.

Hodočašće župljana iz Zaprešića u Boku Kotorsku



Župljani Župe Blažene Djevice Marije Kraljice apostola hodočastili su od 18. do 21. travnja 2017. u Boku Kotorsku. Ovaj zaljev hrvatskih svetaca i blaženika je prije svega zanimljiv zbog svojih prirodnih ljepota, ali i zbog povijesnog, kulturnog i religijskog značaja za nas Hrvate.

Na put se krenulo u ranim jutarnjim satima. Prvo odredište je bio Dubrovnik gdje je o znamenitostima grada govorio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Nakon Dubrovnika hodočasnici su se uputili prema hotelu u Tivtu.

Drugi dan putovanja posjetili su mali gradić Perast, osobito zanimljiv zbog umjetnog otoka kojega su mještani napravili usred zaljeva kako bi na njemu sagradili zavjetnu crkvu Gospi.

O svim zanimljivostima i legendama  vezanim za otočić govorio je stručni vodič na Otoku Gospe od Škrpjela. Osim ove zanimljive crkve i muzeja na otočiću Gospe od Škrpjela obišli su i crkvu sv. Nikole u Perastu, a o ostalim crkvama, od njih ukupno 22, govorili su vodiči.

Nakon Perasta uputili su se prema Kotoru gdje ih je dočekao biskup Ilija Janjić koji im je pokazao grad Kotor, Katedralu i riznicu katedrale.

U crkvi sv. Marije u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo blaženice Ozane kotorske slavljena je misa, koju je predvodio p. Vinko Sudar.

Treći dan, hodočasnici su čuvenim Lovćenskim serpentinama krenuli prema Njegušima, najpoznatijem crnogorskom selu i rodnom mjestu slavne dinastije Petrovića.

Četvrti dan nakon doručka uputili su se u Herceg Novi gdje ih je dočekao župnik don Niko Šošić, koji im je pažljivo i detaljno ispripovijedao povijest Herceg Novog. Također su mnogo čuli i o poznatom svecu iz Herceg Novog – svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nakon završenog izlaganja o znamenitostima Herceg Novog susret s ovim gradom je završen iskazivanjem poštovanja prema relikvijama svetog Leopolda. (VS)



Ispišite stranicu: