HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.06.2016.

Hodočašće Župe bl. Ivana Merza u Kupres i Banja Luku



Tridesetak župljana Župe bl. Ivana Merza iz Zagreba - Špansko hodočastilo je 11. i 12. lipnja u Kupres i u Banja Luku. Krenuli su autobusom u subotu ujutro u 5.30 sati pod duhovnim vodstvom upravitelja župe vlč. Darka Bručića Pavuka.

U Kupres su stigli oko podne i odmah se oduševili njegovim specifičnim i jedinstvenim geografskim položajem. Ljepota prirode je očaravajuća, a vjetar kao da, svojom snagom, želi ispričati i dočarati surovu povijest ovog kraja i ponos njegovih stanovnika.

Nakon ručka nije bilo odmora, jer im je njihov domaćin g. Boris Babić, inače župljanin Župe bl. Ivana Merza, htio što više pokazati i upoznati ih što bolje s poviješću Kupresa i okolnih mjesta. Tako su posjetili najprije Župu sv. Ivana Krstitelja u Otinovcima gdje se nalaze temelji starorimske bazilike iz IV. stoljeća koje je župnik otkrio čisteći ruševine crkve porušene u Domovinskom ratu.

Nakon toga su obišli lokalitet Ogledala gdje se nalazi spomen obilježje stradalim Hrvatima u Drugom svjetskom ratu. Obišli su i spomen obilježja stradalima u Domovinskom ratu. U 18.00 sati sudjelovali su u sv. misi u Župi sv. Ante u Rastičevu u sklopu trodnevnice sv. Anti na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika iz drugih župa, a hodočasnici su bili posebno zadivljeni brojem djece što govori da, unatoč svemu, ima života u tome kraju.

Nakon sv. mise pohodili su župnu crkvu u Suhom Polju. U istoj Župi, u mjestu Olovo vlč. Darko je, u prisutnosti mjesnog župnika, blagoslovio kip bl. Alojzija Stepinca i spomen obilježje stradalim mještanima u Drugom svjetskom ratu.



U nedjelju poslije sv. mise u 9.00 sati koju su slavili sa župljanima u Kupresu, krenuli su preko Bugojna i Donjeg Vakufa do Jajca i svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju. Sv. Ivo, kako ga u Bosni vjernički narod zove, privlači od davnih vremena vjernike u svoje svetište.

Oko 15.00 sati stigli su u grad bl. Ivana Merza, u Banja Luku. Razgledali su katedralu sv. Bonaventure i pomolili se bl. Ivanu Merzu u njegovoj kapeli gdje se čuva njegov sarkofag u kojem je njegova relikvija. U Biskupiji su pogledali i utakmicu između reprezentacija Hrvatske i Turske koja se igrala na Europskom nogometnom prvenstvu.

Nakon utakmice su posjetili crkvu Pohođenja BDM u kojoj je Ivan Merz kršten i crkvu sv. Antuna Padovanskoga na Petrićevcu, gdje je sv. Ivan Pavao II. 22. lipnja 2003. godine Ivana Merza proglasio blaženim.

Na kraju hodočašća, kao šećer na kraju, otišli su u trapistički samostan Marija Zvijezda pokraj Banja Luke, gdje im je jedan od trojice trapista ispričao povijest samostana i pokazao njihov mali muzej i samostansku crkvu.

U Zagreb su se, u molitvi i pjesmi, vratili oko 23.00 sata, zadovoljni jer su ispunili cilj hodočašća – iskazati blizinu i podršku braći u Bosni i Hercegovini.

Andreja Radman
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: