HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.03.2017.

Hodočašće sjemeništaraca u Đakovačko-osječku nadbiskupiju



U nedjelju, 26. ožujka 2017. godine, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, hodočastili su u Đakovačko-osječku nadbiskupiju. U dopodnevnim satima pohodili su Župu Uzvišenja Svetoga Križa u osječkom naselju Retfala.

Misno slavlje predvodio je vlč. Goran Bužak, prefekt, a propovijedao vlč. Josip Đurin, također prefekt sjemeništaraca. Brojne vjernike, među kojima su se isticala djeca i mladi, propovjednik je pozvao da čeznu za Kristovim pogledom ljubavi koja prosvjetljuje srce i potiče na milosrđe prema bližnjima.

Na kraju euharistijskog slavlja riječi pozdrava uputio je domaći župnik, vlč. Ivica Martić, nakon čega je uslijedila izmjena darova između rektora sjemeništa i domaćeg župnika.

Nakon zajedničkog objeda sjemenišna zajednica uputila se prema Đakovu kako bi razgledala velebnu Strossmayerovu katedralu. Vrhunac posjeta Đakovu bio je prijam kod đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. dr. Đure Hranića.



Kroz srdačan prijam nadbiskup Hranić kao i nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, priopćili su sjemeništarcima povijesne zanimljivosti Nadbiskupije i izrazili zadovoljstvo što su petorica njihovih sjemeništaraca ove školske godine upisali Šalatsko sjemenište.

Uslijedila je završna postaja slavonskog hodočašća u obližnju župu Vođinci. Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao rektor sjemeništa, vlč. Matija Pavlaković. Osvrćući se na nedjeljno evanđelje, propovjednik je istaknuo kako slika zemlje koju Isus čini ljekovitom može biti svatko od nas pod uvjetom da dopusti da ga Duh Sveti preobrazi.

Na kraju misnog slavlja župnik domaćin, vlč. Ante Šiško, izrazio je radost zbog prisutnosti sjemeništaraca u ovoj slavonskoj župi. Domaćini su svojim gostima pokazali široko srce i darežljive ruke kroz osmišljenu večer u kojoj je dominirala pjesma, molitva i svjedočenje radosti što smo Kristovi učenici.

Na oba euharistijska slavlja nekolicina sjemeništaraca posvjedočila je okupljenim vjernicima o stvarnosti i prisutnosti Isusa Krista koji i danas poziva mlade da budu gorljivi radnici u njegovu Vinogradu. Sjemenišni zbor animirao je liturgijsko pjevanje u obje župe.
Ispišite stranicu: