HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.02.2017.

Hodočašće sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba u Sisačku biskupiju



U nedjelju, 5. veljače 2017. godine, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa sa zagrebačke Šalate hodočastili su u Sisačku biskupiju. U prijepodnevnim satima pohodili su župu Sv. Ivana Nepomuka u Glini. Euharistijsko slavlje je predvodio vlč. Matija Pavlaković, rektor. Okupljenu zajednicu je potaknuo na čežnju za živim Bogom koja nas potiče da budemo sol zemlje i svjetlost svijeta. Na koncu slavlja, pred ispunjenom glinskom crkvom, dvojica sjemeništaraca su svjedočili o svojem duhovnom pozivu. Domaći župnik, vlč. Ivica Mađer, potaknuo je župljane na molitvu i stil života kako bi i Glina dobila koje duhovno zvanje.



Nakon zajedničkog objeda, sjemenišna zajednica je pohodila obližnju župu Viduševac. Župnik domaćin, vlč. Marijan Štingl, progovorio je o obnovljenoj župnoj crkvi te podijelio sjemenišnoj zajednici mladomisnički blagoslov.
Uslijedio je i pohod svetištu Majke naših stradanja u Gori i srdačan doček rektora svetišta, don Paška Glasnovića. Domaćin je potaknuo sjemeništarce da budu ustrajni na putu Kristova poziva. Nakon razgledanja svetišta i opuštanja uz grudanje, sjemenišna zajednica se uputila na prijam kod sisačkog biskupa Vlade Košića u sisačkom Velikom kaptolu.



Biskup je sa svojim suradnicima gostima zaželio dobrodošlicu u sisačku biskupiju te im iznio njezinu kratku povijest. Nakon srdačnog druženja, darivanja i pjesme sjemenišnog okteta, sjemeništarci su razgledali sisačku katedralu Uzvišenja Svetog Križa pod vodstvom mons. Marka Cvitkušića, kancelara Sisačke biskupije.

Sjemenišna zajednica je zaključila svoje hodočašće u Sisačku biskupiju večernjim euharistijskim slavljem u župi Sv. Kvirina u Sisku. Slavlje je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik. Okupljenim vjernicima je izrazio radost što njihova župa ima dvojicu sjemeništaraca. Istaknuo je važnost da kao Isusovi učenici budemo ono što bismo trebali biti - sol zemlje i svijetlo svijeta, postavljajući pitanje jesmo li to uistinu pred činjenicom da svijet gubi okus i trne Božje svjetlo.



Zaključio je da je tajna uspjeha u životnoj povezanosti s Isusom Kristom koristeći sliku mobitela i punjača. Na koncu slavlja o svojem pozivu posvjedočila su dvojica sjemeništaraca, a na oba euharistijska slavlja pjevao je sjemenišni zbor. Ispred okupljenih župljana sjemeništarce su pozdravili i ugostili domaćini, mons. Zdravko Novak, župnik i vlč. Janko Lulić, supsidijar i vicekancelar Sisačke biskupije. Obogaćeni novim iskustvima sjemeništarci su pošli put Zagreba. 
Ispišite stranicu: