HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.05.2021.

Hodočašće karlovačkog Zmajskog stola u Bečki Novigrad

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajski stol u Karlovcu, već 20 godina organizira redovito hodočašće u Bečki Novigrad na spomen pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana.



U početku je to bila tek mala skupina entuzijasta koji su kasnije primljeni u Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” u redovito članstvo. Svake godine hodočasnika je brojčano sve više, a hodočašće je postalo kako pučko-narodno tako i edukativano, intelektualno i povijesno, pa niti dva autobusa nisu bila dovoljna za sve zainteresirane. Uvijek su uz članove Družbe na hodočašće bili pozivani učenici iz različitih srednjih i viših razreda osnovnih škola. Oni su tako, na stvarnom mjestu događaja, upoznati s tom hrvatskom tragedijom.



Uz pomoć kulturno umjetničkih društava, pripadnika gradskih gardi i pripadnika društveno političkog i kulturnog života iz gradova karlovačke županije to hodočašće je preraslo iz lokalnog, karlovačko-ozaljskog, na široko više županijsko (Međimurska županija) zajedničko sudjelovanje. Za sve sudionike hodočašća iz Karlovačke županije troškove puta uvijek je u cjelosti pokrivao Zmajski stol u Karlovcu.



Ove jubilarne 20. godišnjice, zbog pandemije bolesti Covid 19. veliko hodočašće nije bilo moguće održati. Ipak, požrtvovanošću samih poticatelja obnove grobnog mjesta, članova Zmajskog stola u Karlovcu nastavljeno je tradicionalno okupljanje uz striktno poštivanje svih rigoroznih epidemioloških mjera.

Uz podršku i sudjelovanje našeg Veleposlanstva iz Beča, g. mr. Branimira Lončara, opunomoćenog ministra i ove su godine dostojno obilježeni ti tužni događaji iz naše povijesti.



Otimajući zaboravu te tragične događaje spomen-vijenci postavljeni su na stvarna mjesta zbivanja pred više od tri stoljeća: grob iz kojega su posmrtni ostaci naših velikana preneseni u domovinu te spomen pločama uz katedralu, na samome mjestu smaknuća i novopostavljenom spomeniku Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koje je ostvarila Međimurska županija.

Zbog novouvedenih austrijskih epidemioloških mjera sveta misa ove godine nije održana u Katedrali Uznesenja Marijina i svetog Ruperta već je svetu misu zadušnicu u katedralnoj kapeli sv. Katarine vodio mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Bio je to dostojan spomen obilježavajući 350. godišnjicu stradanja.

 
Ispišite stranicu: