HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.04.2023.

Govor nadbiskupa Dražena Kutleše povodom proslave 30 godina IKA-e i 25 godina HKR-a

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša održao je 18. travnja govor u dvorani "Vijenac" u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu povodom proslave 30 godina djelovanja Informativne katoličke agencije i 25 godina Hrvatskog katoličkog radija. Njegov govor prenosimo u cijelosti.
 
Uzoriti kardinale, poštovani apostolski nuncije, braćo nadbiskupi i biskupi, poštovana Ministrice, predstavnici civilnih i crkvenih ustava, sve vas od srca pozdravljam, pridružujući pozdravima sve koji su na početku bili spomenuti i pozdravljeni. Posebno pozdravljam djelatnice i djelatnike Informativne katoličke agencije i Hrvatskoga katoličkog radija, sve koji sudjeluju u djelovanju ovih medija, kao i prijatelje koji ih podupiru.

Od početka djelovanja Informativne katoličke agencije prošlo je 30 godina, a od početka djelovanja Hrvatskoga katoličkog radija više od 25 godina. Tijekom proteklih godina, IKA i HKR, kao katolički mediji izgradili su identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti. Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškog odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu. U doba takozvane infodemije, kada je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnostima, jedan od važnih zadataka im je još snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje.

Početci katoličkog novinarstva sežu u 19. stoljeće koje se počinje razvijati nastankom civilnoga društva. No, u bivšoj državi režim je gušio svaku javnu aktivnost Crkve pa tako i na medijskom području, a režimski mediji, vjeru i Crkvu tretirali su uglavnom neprijateljski.

30. obljetnica IKA-e prilika je za promisliti o do sada prijeđenom putu agencije i o iskustvima što ih je stekla tijekom tri desetljeća, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva. Nudeći izvješća utemeljena na činjenicama i obilježena odgovornošću za vjerodostojnost vijesti, ona je danas nezaobilazan medijski servis Hrvatske biskupske konferencije.

Kao, mogli bismo reći, mlađi brat IKA-e, Hrvatski katolički radio putem svojih radio valova u cijeloj Hrvatskoj pa i šire već više od 25 godina nudi poruku istine: Istine – koju pišemo velikim početnim slovom, utemeljenu na navještaju Evanđelja Isusa Krista, te onu istinu koja se odnosi na vjerodostojno izvještavanje o svakodnevnim događanjima, uobličenu kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije.

Na prvi dan emitiranja HKR-a kardinal Kuharić podsjetio je na poslanje Crkve „da naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi“ te izrazio želju kako bi „svaka katolička obitelj trebala imati otvorene uši i srca za poruke Katoličkog radija.“

I papa Franjo u svojim porukama ističe da „nema dobroga novinarstva bez sposobnosti slušanja“ te da je bitno znati slušati, biti spreman promijeniti svoje mišljenje i modificirati svoje početne hipoteze. Na tom tragu u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija Sveti Otac potiče na otvorenu i prijateljsku komunikaciju – čistim srcem, jer jedino „čistim srcem možemo vidjeti dalje od vanjštine i nadvladati nerazgovjetnu buku koja, također na informacijskom polju, ne pomaže, u složenosti svijeta u kojemu živimo, razlučiti što je što.“ (Poruka pape Franje za 57. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija)
Aristotel je učio da postoje tri razloga zašto čovjek traga za znanjem, ja bih rekao, za informacijama. Najvažnije, istina. Sljedeći je moralno djelovanje, a posljednji i po njemu najmanje važan, je sposobnost da se učine stvari, tj. ono što mi zovemo danas tehnika. U današnje vrijeme, okrenuli smo Aristotela naglavačke. Znanost i mediji bez istine su u tami, a istina bez vrlina samo iluzija. Bez putokaza upoznavanja vrlina i mana koliko je vjerojatno da ćemo biti otvoreni pronaći put do kuće, pogotovo ako smo izgubljeni. Prosudite sami.

Na kraju bih citirao Michaela Hoffa koji kaže: “Teška vremena stvaraju jake muškarce. Jaki muškarci stvaraju dobra vremena. Dobra vremena stvaraju slabe muškarce, a slabi muškarci stvaraju loša vremena”. Jesmo li duhovno i moralno čvrsti? Odgajamo li moralno i duhovno jake, ili slabe pojedince koje će stvoriti loša vremena? Svima želim da odgajate moralne i svete vjernike i ljude i da budete kreposni odgajatelji i učitelji u medijima koji će poučavati i odgajati riječju i primjerom jake, mudre, učene i kreposne pojedince, koji će stvarati dobra vremena kako za društvo tako za Crkvu općenito.
 
Zato u ovoj prigodi čestitam svima koji su se na bilo koji način ugradili i koji se danas ugrađuju u djelovanje naših medija. Izražavajući svima zahvalnost, te potičući na ustrajnost u dobru, molimo zagovor sv. Franje Saleškog, zaštitnika katoličkih novinara i pisaca. Neka Gospodin blagoslovi ovo djelo: sve djelatnike IKA-e i HKR-a te njihove čitatelje, slušatelje i podupiratelje. Ad multos annos
Ispišite stranicu: