HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.06.2023.

Fra Miljenko Hontić predslavio središnju prijepodnevnu misu proslave Antunova

Na blagdan 'sveca svega svijeta' u maloj bazilici Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu u utorak,13. lipnja, središnju prijepodnevnu svetu misu predvodio je provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić. Provincijal je istaknuo: Gospodin nas poziva da neprestano rastemo po primjeru samog Isusa Krista, da se njemu suobličujemo upravo kao što je to činio sveti Antun.

 
Fra Miljenko Hontić je, pred mnoštvom vjernika i hodočasnika, poručio u propovijedi da svi imamo iste predispozicije za suobličiti se s Kristom, a to je ta neizmjerna ljubav Božja prema svima nama. „Ono gdje nam možda sv. Antun može biti posebno uzor, jest taj njegov način prihvaćanja Božje ljubavi, a to možemo nazvati njegovim životnim stavom.”

„Zato je dobro često čitati i razmatrati životopis sv. Antuna, ali i životopise drugih svetaca, jer u njihovim životopisima puno toga i nama može pomoći – da se ugledamo na njih i vidimo kako su oni to postigli da i mi idemo tim putem”, poručio je fra Hontić.

U tome životnome stavu sv. Antuna možemo reći da je on posebno vodio računa o jednoj stvari; jako je ozbiljno shvaćao Božju riječ i nije Riječ tako lako puštao iz svoga srca, naglasio je provincijal Hontić, podsjećajući i na pročitane evanđeoske riječi koje je Isus uputio svojim učenicima i danas ih nama upućuje: ‘Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju…’

„Antun je te riječi vrlo ozbiljno shvatio. Iako možda ni on, vjerojatno u početku nije odmah shvaćao ni znao u detalje kako to ostvariti, taj Isusov poziv i nalog, ali je činjenica da je sav svoj život podredio tome kako bi svaki dan što bolje razumio tu riječ, da bude spreman primiti tu milost Duha Svetoga, prosvjetljenje Duha Svetoga, da ga uputi: Kako on može propovijedati evanđelje”, rekao je propovjednik.



"Nama u tome danas, jer smo često u molitvi rastreseni i površni, mogu poslužiti i svečeve riječi koje su bile geslo Antunovskog hoda ‘Molitva čisti dušu’", podsjetio je uz ostalo fra Miljenko Hontić i ponudio četiri ključna elementa za uspješnu molitvu i to upravo prema učenju svetog Ante Padovanskog, velikog franjevačkog naučitelja: „Kad idemo moliti, kaže sveti Antun, prva stvar je da pokušamo otvoriti svoje srce Bogu s povjerenjem. Drugi korak; da pokušamo jednostavno slušati što nam On želi govoriti, da započnemo s Njime razgovarati. Treće; da mu onda iznesemo svoje potrebe i kažemo što me tišti i koliko sam slab, predajući mu slabosti, i na kraju četvrti korak bi bio hvaliti Boga i zahvaljivati mu. To znači: vjerovati da Bog može uslišiti naše molitve i da nam može pomoći”, naglasio je provincijal franjevaca konventualaca.

Prva misa na Svetome Duhu bila je u šest ujutro, a završna u dvadesetijedan sat. Prvi put bila je i misa na talijanskom jeziku koju je predvodio apostolski nuncij Giorgio Lingua, a 13. lipnja je u maloj bazilici Sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu i prilika za dobiti potpuni oprost.

IKA
Ispišite stranicu: