HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.06.2023.

Euharistijsko slavlje prigodom Međimurskog prošćenja u zagrebačkoj Župi sv. Jeronima

Euharistijsko slavlje prigodom Međimurskog prošćenja u nedjelju 18. lipnja u zagrebačkoj Župi sv. Jeronima predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak.


 
Koncelebrirali su župnik Župe sv. Nikole Tavelića (Kustošija) vlč. Ljubo Vuković i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vlč. Nenad Malović.

Na početku homilije preč. Novak je kazao da u ljetnim mjesecima vjernici hodočaste u svetišta te slave euharistiju u crkvama. „To nije tek tradicijsko okupljanje radi druženja, nego ti događaji imaju svoje dublje značenje u ispovijedanju vjere u Boga, kojega naš hrvatski narod ispovijeda već gotovo 14 stoljeća“, rekao je dodavši da ni Međimursko prošćenje nije tek kulturna manifestacija nego susret s Bogom.

Osvrćući se na naviješteno Evanđelje (Mt 9,36 – 10,8), propovjednik je rekao da Isus suosjeća, ima samilosti prema mnoštvu koje je bilo prepušteno samome sebi. „Suosjećanje proizlazi iz činjenice da vidimo čovjeka pored sebe“, naglasio je te istaknuo važnost ispravnoga, Isusova pogleda.

„Kad nas Isus poziva na opraštanje, kad nas poziva da svoje srce oslonimo na blago koje je neraspadljivo, poziva nas da čujemo riječ koju je rekao učenicima kad ih je poslao naviještati: ‘Približilo se Kraljevstvo nebesko.’“, rekao je generalni tajnik HBK dodavši da to Kraljevstvo započinje na Zemlji u Isusu Kristu, „a Crkva je sjemenka i početak tog Kraljevstva“.

Potom se osvrnuo na imena apostola spomenuta u Evanđelju. „Isusovi učenici imaju svoj identitet, imaju svoje ime, svoju pripadnost, imaju svoje korijene. Upravo danas kad slavimo prošćenje, ovdje možemo čuti poticaj za nas da se i mi, kao Isusovi učenici, sjetimo svojih korijena: gdje smo i kako smo primili vjeru, tko nam je dao ljudsku i vjerničku pouku i odgoj za iskren, odgovoran i pravedan život“, kazao je preč. Novak.

„Kao što je Isus apostole, braćo i sestre, pozvao imenom, dopustimo mu da izgovori i ime svakoga od nas i prihvatimo njegov poziv da čitavim životom budemo njegovi“, poručio je.



Govoreći o Isusovom pozivu na molitvu, preč. Novak upitao je: „Kakva je naša molitva i na koji način se obraćamo Bogu u našim potrebama?“ te je dodao da se Isus u molitvi želi približiti čovjeku.

Na kraju homilije potaknuo je okupljene da mole Gospodina da providi i pozove one koji će braći i sestrama lomiti Kruh života.
 
„Prihvatimo danas, na 11. nedjelju kroz godinu, poticaj da poput Isusa budemo sposobni prepoznati i vidjeti potrebu naših bližnjih koji žive u našoj blizini, da čuvamo dar vjere koju su nam prenijeli naši roditelji, bake i djedovi, vjeroučitelji i svećenici te da taj dar vjere u Boga i njegovu milosrdnu ljubav prenosimo novim generacijama. Konačno, budimo molitelji koji zahvaljuju Bogu za dar života, za dar vjere, preporučujući mu svoje osobne i zajedničke potrebe, potrebe naših obitelji i našega naroda te da na taj način spremno surađujemo s Božjom providnošću i s njegovim božanskim naumom“, zaključio je propovjednik.

IKA/Foto: HRT1/Screenshot
Ispišite stranicu: