HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.06.2017.

Dvodnevna duhovna priprava za proslavu 800 godina župe sv. Petra i Pavla u Kašini



U utorak, 27. lipnja i u srijedu, 28. lipnja 2017. godine u župi sv. Petra i Pavla u Kašini održana je dvodnevna duhovna priprema povodom proslave svetkovine sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe te proslave 800. obljetnice postojanja, odnosno prvog pisanog spomena Kašine kao posjeda. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Dražen Radigović, župnik kašinske župe.

Tema prvog dana duhovne obnove bila je: „Kako se nositi s kušnjama“. Vlč. Dražen je naglasio kako je važno znati kako prolaziti kroz kušnje i nevolje s kojima se susrećemo. One nas mogu slomiti ili još više privući te približiti Bogu. Župnik je naglasio kako s Bogom možemo nadvladati svaku kušnju ili prepreku. Kroz kušnje je važno biti ispravno fokusiran i ne gledati u krivom smjeru, jer to rezultira strahom, nevjerom, tjeskobom i dr.



Kada imamo fokus na Isusa, upravo On drži naše srce u miru. Kušnje su tu i služe kao testiranje naše vjere i zbog toga je bitno postaviti se ispravno. Ako kušnja i dođe potrebno je staviti svoje povjerenje na Gospodina i osloniti se vjerom na Njega. Kao temelj izdržljivost u našim kušnjama vlč. Dražen istaknuo je dva citata, iz prve poslanice Korinćanima i poslanice Rimljanima gdje stoji kako Bog sve na dobro okreće onima koji ga ljube i da je Bog vjeran (usp. Rim 8,28 i 1Kor 10,13). Bog neće dozvoliti da budemo kušani preko naših snaga, ako se pouzdamo na njega On će nam dati potrebnu snagu i sretan ishod (kada kušnja prođe imat ćemo više snage nego ranije).

Teme drugog dana duhovne obnove bila je: „Molitva - najjača snaga svijeta“. Vlč. Dražen molitelje naziva mjenjateljima povijesti jer po njima Bog zahvaća naše živote i mijenja povijest. „Kuda bi išao život bez molitve“?, upitao je vlč. Dražen sve prisutne. Molitva je jako važna i temelj je našeg duhovnog rasta i života u vjeri. Kroz molitvu dajemo prostora Bogu da djeluje i mijenja tok situacije u kojoj se nalazimo. „Vjera dolazi kroz Božju riječ, a molitvom vjeru stavljamo u pogon“, ističe vlč. Radigović. Ono što je u molitvi najvažnije je susret sa živom osobom. Bog želi da se naš um, koji je ograničen, sjedini s Njim koji je neograničen i da se po molitvi oslobodi Božja snaga u naše živote. Ništa se ne događa bez molitve, no važno je znati da samo ona molitva koja nas mijenja je prava molitva. „Ne možeš se susresti s Bogom, a ostati isti“, zaključuje vlč. Dražen.



U okviru duhovne obnove vlč. Dražen predstavio je i brošuru koja je izdana povodom proslave 800 godina župe, kao i proizvode Župnog Caritasa, a koje su izradili štićenici Zajednice Cenacolo u okviru nagrađenog projekta od strane Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Zahvalni Gospodinu na još jednoj u nizu duhovnih obnova našeg župnika s radošću očekujemo proslavu velikog jubileja. Ponosni smo i zahvalni Bogu i Kardinalu na vlč. Draženu koji je veliki blagoslov za naš prekrasni prigorski kraj. Ponosni smo i na sve naše prijašnje kapelane, duhovne pomoćnike, privremene upravitelje župe, upravitelje župe i župnike koji su se izmjenjivali kroz ovih 800 godina i s vjerom te pouzdanjem gledamo u budućnost, oslanjajući se na Gospodina, njegovu beskrajnu ljubav i milosrđe.

Ivana Culej,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: