HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.05.2016.

Duhovno-studijsko putovanje đakona u Bosnu i Hercegovinu



U sklopu programa Đakonske pastoralne godine, što ga priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, održano je od 23. do 27. travnja 2016. godine duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Đakoni Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, zatim Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima, Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Družbe misionara Krvi Kristove, posjetilo je pod vodstvom ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine izv. prof. dr. sc. Josipa Šimunovića središta crkvenoga života u susjednoj zemlji.        

Svrha ovoga putovanja je upoznavanje sa situacijom Crkve i tamošnjih katolika, a imajući u vidu činjenicu kako priličan broj vjernika u župama u kojima đakoni vrše svoj praktikum ili će u njima kasnije kao svećenici pastoralno djelovati, potječe upravo iz Bosne i Hercegovine.

Prvoga dana putovanja đakoni su posjetili trapističku opatiju "Marija Zvijezda" u Banja Luci u kojoj su ih dočekali otac Zvonko Topić i brat Franjo Apanović koji je predstavio povijest trapista u Banja Luci i pokazao kulturno-povijesno blago koje se čuva u crkvi i samostanu.

Đakoni su se potom susreli s banjolučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom, s kojim su u katedrali Sv. Bonaventure slavili misu na kojoj su bili prisutni pastoralni i ekonomski vijećnici iz više župa Banjolučke biskupije te podijelili zajedništva bratskoga stola s biskupom Komaricom koji je đakone upoznao sa pastoralnim nastojanjima i dramatičnoj situaciji života katolika u svojoj biskupiji, posebno na području entiteta Republike Srpske.

Biskupov tajnik prigodnom prezentacijom goste je upoznao s ranijom i nedavnom prošlošću Banjolučke biskupije. Posjet Banjolučkoj biskupiji đakoni su završili boravkom u župi i svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa u Presnaču u kojoj je župnik i upravitelj svetišta mons. Ivica Božinović đakone upoznao sa stradanjima u Domovinskom ratu tijekom kojega je župna crkva razorena, a župna kuća spaljena te u njoj ubijeni tadašnji župnik vlč. Filip Lukenda i časna sestra Cecilija Grgić.

Đakoni su posjet župi i svetištu završili zajedničkom molitvom i polaganjem svijeće u sobi ubojstva župnika i časne sestre. U nastavku putovanja đakoni su posjetili svetište Vrhbosanske nadbiskupije sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca te dan završili u franjevačkom samostanu Rama – Šćit.

Drugog dana đakoni su predvođeni župnikom i gvardijanom fra Tomislavom Brkovićem razgledali etnografski muzej ramskog kraja, umjetničku galeriju i župnu crkvu Uznesenja BDM na Šćitu. U Župi sv. Ivana Krstitelja u ramskoj župi Uzdol zajedno s okupljenim vjernicima i župnikom Miljenkom Džaltom, đakoni su slavili euharistiju, a dvojica đakona svjedočila o svom pozivu.

Nakon euharistijskog slavlja đakoni su s vjernicima, u memorijalnom groblju uzdolskih žrtava izmolili molitvu opijela, a svaki đakon položio je svijeće na dva groba osoba čija su imena i kratki životopis ranije upoznali. U župi Uzdol, na Uzvišenje svetog Križa, 14. rujna 1993. godine u samo jednom prijepodnevu ubijena je 41 osoba.

Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, a najmlađa je bila desetogodišnje dijete. U popodnevnim satima đakoni su stigli u duhovno-obrazovni centar "Emaus" Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije u Potocima kod Mostara, gdje su bili smješteni tijekom boravka u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a u večernjim satima posjetili su franjevački samostan i Župu Uznesenja BDM u Širokom Brijegu te pod vodstvom fra Vendelina Karačića razgledali crkvu, riznicu i franjevačku galeriju.

Fra Vendelin posebno je goste upoznao s mučeništvom hercegovačkih franjevaca i nastojanjima da jednoga dana budu proglašeni blaženima i svetima. Zadnja postaja drugoga dana duhovno-studijskog putovanja bila je filijalna crkva  sv. Ivana Krstitelja u Dužicama koja pripada župi sv. Franje Asiškoga u Rasnu, a u kojoj su đakoni imali pjevanu Večernju. Domaćin susreta u Dužicama bio je župnik fra Ignacije Alerić i đakon Marko Čolak koji je rodom iz navedene župe.

Duhovno-studijsko putovanje đakona po Hercegovini, trećeg dana, nastavljeno je posjetom provincijalatu Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru gdje ih je primio gvardijan fra Iko Skoko, koji ih je upoznao s poviješću provincije i proveo kroz crkvu i samostan te pokazao samostansku knjižnicu s vrlo vrijednim fondom knjiga.

Franjevački samostan i župa Humac kod Ljubuškog bili su sljedeća postaja putovanja. Na Humcu su đakoni, pod vodstvom gvardijana fra Velimira Mandića i fra Milana Jukića, razgledali novoobnovljenu staru kao i sadašnju župnu crkvu, obišli zbirku umjetnina „Majka“, a fra Milan ih je upoznao i sa samostanskim muzejom, u kojem se čuva poznata Humačka ploča.

Na povratku prema Mostaru zaustavili su se kod vodopada Kravica, a u predvečerje, mostarsko–duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko–mrkanski, mons. dr. Ratko Perić primio je đakone u kripti katedrale i s njima slavio euharistiju u katedrali Marije Majke Crkve.

U utorak, 26. travnja, đakoni su svoje putovanje nastavili boravkom u Sarajevu. Dijelom puta pridružio im se don Ivan Zovko, župnik u Jablanici, koji je đakonima govorio o stradanju Hrvata na području župa kojima upravlja: Drežnica i Jablanica.

Po dolasku u Sarajevo najprije su posjetili Vrelo Bosne, a zatim provincijalat Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene gdje su se susreli s novoizabranim provincijalom fra Jozom Marinčićem koji je đakonima predstavio djelovanje provincije, a fra Joso Oršolić upoznao ih s drugim sadržajima i programima franjevaca u Sarajevu kao što su pučka kuhinja, Franjevački studentski dom i Humanitarno – karitativna organizacija Kruh sv. Ante te  mjesečnik „Svjetlo riječi“.

U nastavku posjeta Sarajevu, đakoni su boravili u svetištu na Stupu gdje su u župnoj crkvi izmolili časoslov a o župi i svetištu govorio je don Miroslav Ćavar, župnik i upravitelj svetišta, koji im je ujedno predstavio „Katolički tjednik“ i bio domaćin zajedničkog ručka u prostorijama župe.



Vrhbosanski nadbiskup metropolit, kardinal Vinko Puljić, primio je đakone u vrhbosanskom ordinarijatu te slavio svečano euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali. Kardinal je goste informirao o Vrhbosanskoj nadbiskupiji kroz povijest, posebno se osvrnuvši na stradanja u zadnjem ratu u kojem je većina crkvenih objekata srušeno ili oštećeno. Posebno se osvrnuo i na djelovanje Međureligijskog vijeća.

Posljednjega dana putovanja, u srijedu, 27. travnja, đakoni su molili Jutarnju u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi posvećenoj Kraljici svete krunice u kojoj je s. Antonela govorila o djelovanju sestara s posebnim osvrtom na Drinske mučenice koje se posebno časte u ovoj crkvi. Mr. Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji je đakone pratio u njihovu boravku u Sarajevu, upoznao je đakone s djelovanjem Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u kojem su đakoni boravili tijekom posjeta Sarajevu.

U poslijepodnevnim satima đakoni su posjetili župu i svetište Uznesenja BDM u Komušini u kojoj su se održavale duhovne vježbe za svećenike vrhbosanske nadbiskupije. Đakone je najprije primio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, koji je sudjelovao na duhovnim vježbama. Biskup je đakone pobliže upoznao sa sustavom katoličkih školskih centara za Europu u Bosni i Hercegovini, a o župi i svetištu uz biskupa je govorio župnik i čuvar svetišta u Komušini vlč. Marko Hrskanović. 

Zajedno sa svećenicima i okupljenim župljanima misu je slavio biskup Sudar, koji je u propovijedi progovorio i o blaženoj Ozani Kotorskoj, čiji se spomendan obilježavao toga dana. Prije završenog blagoslova biskup Sudar poželio je gostima – đakonima iz Republike Hrvatske da ponesu u srcu ovo Komušansko svetište i ljubav prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, „jer nam treba i više ljubavi i više zajedništva“.

Misa je zaključena pred slikom Gospe Komušanske molitvom, pjesmom i zajedničkim fotografiranjem. Posjetom Komušini đakoni su završili svoje petodnevno duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Dario Prskalo (NPI)
Ispišite stranicu: