HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.07.2017.

Duhovne vježbe za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri



Unatoč  visokim ljetnim temperaturama svoje duhovno osvježenje vjeroučitelji Zagrebačke nadbiskupije pronašli su u Novigradu na Dobri gdje su kroz četiri dana pod vodstvom dominikanca prof. dr. sc. Slavka Sliškovića, promišljali na temu „Duh Sveti i Njegovi darovi“.

Duhovne vježbe započeli su 10. srpnja navečer u ponedjeljak, a završili 13. srpnja s ručkom u četvrtak u Pastoralnom centru sv. Vinka Paulskog. Uz prekrasan prirodni ambijent gdje dominira župna crkva Uznesenja Blažena Djevice Marije uz jutarnju i večernju molitvu časoslova, svoju duhovnu okrepu vjeroučitelji imali su svaki dan u slavljenju sv. mise, pobožnosti Križnog puta, molitvi svete Krunice te Klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu.



U srijedu, 12. srpnja vjeroučitelji su u popodnevnim satima imali jedinstvenu prigodu posjetiti Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Tamo ih je dočekao čuvar i rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente,ml. Mons. Sente ispričao je povijesni hod ovog posebnog hrvatskog svetišta te se dotaknuo i Godine sv. Josipa koja je ove godine proglašena za Zagrebačku nadbiskupiju.

Nakon posjeta Nacionalnom svetištu vjeroučitelji su promatrali grad na četiri rijeke s panorame Starog grada Dubovca a pri povratku su uživali u ljepotama Starog grad na Dobri koji je bio vlasništvo krčkih knezova Frankopana.



Zadnji dan u četvrtak, 13. srpnja posjetio ih  je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u pratnji predstojnice Ureda za vjeronauk u školi s. Valentine Mandarić, predstojnice katehetskog ureda sisačke biskupije s. Smilje Čirko i savjetnice Ivanke Petrović.

Euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s prof. dr. Slavkom Sliškovićem i asistenciji trajnog đakona Ilije Nikolića započelo je uvodnim riječima biskupa Šaška zahvaljujući i odajući priznanje vjeroučiteljima za dar služenja u Crkvi  i školi.

U homiliji biskup Šaško osvrnuo se na evanđeoski tekst iz Kane Galilejske koji je uzet za blagdan Majke Božje Bistričke. „Dragi vjeroučitelji Isus je u Kani Galijejskoj učinio nešto što drugi uzvanici nisu znali, pa tako i vi kada činite nešto dobro, kada ustrajete u svom pozivu i kada stavljate sebe negdje u sjenu da drugi ne znaju što ste dobro učinili a u tome nastane njihova radost, neka to bude Vaša najljepša nagrada“.

Biskup Šaško pozvao je vjeroučitelje da poput Bl. Djevice Marije u nesebičnosti u Crkvi naviještaju darovanost. U toj darovanosti biskup Ivan zaželio je vjeroučiteljima lijep ljetni odmor te da sačuvaju radost i pouzdanje u zahvalnosti za djecu i mlade koji su više od praznih posuda.

Poslije euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo kod zajedničkog stola.

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: