HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.10.2022.

Duhovna obnova zaposlenika Caritasa

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je duhovnu obnovu vodećih zaposlenika koju su vodili umirovljeni ravnatelj Caritasa biskupije Rottenburg Stuttgart prelat Wolfgang Tripp i s. Paulin Link. Duhovna obnova održana je 11. i 12. listopada u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.



Koristeći meditativne tekstove prelata Trippa i slike njemačkog slikara Siegera Ködera, voditelji duhovne obnove nastojali su u sudionicima osvijestiti spoznaju kako se Bog približava čovjeku u svakodnevnim stvarima, događajima i stvorenjima što je vidljivo iz duhovnosti sv. Franje Asiškoga prikazanoj u Pjesmi brata sunca (Pjesmi stvorenja). Istovremeno, Bog se ponekad objavljuje i na nesvakidašnje načine kao što je to učinio Mojsiju u gorućem grmu. U svim tim susretima s Bogom On nam poručuje da poznaje našu patnju, muku i bol, da je On taj koji će nas iz njih izbaviti.

Kao što je Bog poslao Mojsija da izbavi njegov narod iz egipatskog ropstva, tako šalje zaposlenike i volontere Caritasa onima koji su u nevolji – da ih izbave iz njih, da s njima podijele nadu, snagu i ohrabrenje.

„Promatranjem slika umjetnika Siegera Ködera proveli smo dva dana u duhovnom zajedništvu promišljajući o Radosnoj vijesti Isusa Krista koji govori: Ja sam živi kruh života, ja sam svjetlo svijeta, ja sam dobri pastir, ja sam vrata, ja sam uskrsnuće i život, ja sam put istina i život, ja sam trs a vi loze. Pri tom smo spoznali da u njegovu životu možemo pronaći oslonac, put prema istini, svjetlu životu i miru. Zapravo, sve ono što nas može osnažiti u životu i karitativnom radu. Na taj način možemo i druge osnažiti i biti im životni oslonac i suputnik“ – sažeo je tijek duhovne obnove prelat Wolfgang Tripp.



Tijekom boravka u Zagrebu prelat Tripp, s. Paulin i prevoditelj Ivo Šarić susreli su se s predsjednikom Caritasa mons. Zlatkom Korenom koji ih je proveo kroz potresom ranjenu katedralu, upoznao ih s tijekom njezine obnove te prelatu Trippu zahvalio za sve vidove podrške kroz proteklih 25 godina.

U susretima i razgovorima 13. i 14. listopada ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar s gostima je razmijenila iskustva i izazove karitativnog rada u okolnostima u kojima djeluju Caritas i Crkva u Njemačkoj i Hrvatskoj te ih upoznala s projektima i planovima koje zagrebački Caritas priprema za sljedeću godinu.

Posebno dojmljivi bili su susreti s korisnicima Caritasove kuće u Vugrovcu koja je ovih dana obilježila 50. obljetnicu djelovanja te s korisnicima smještaja u Caritasovom prihvatilištu za beskućnike.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: