HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.04.2023.

Duhovna obnova za roditelje prvopričesnika i krizmanika u Karlovcu



Dr. sc. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji te profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, održao je duhovnu obnovu za roditelji prvopričesnika i krizmanika Župe BDM Snježne, Karlovac-Dubovac, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Duhovna obnova sastojala se od tri dijela: misnog slavlja i duhovnog nagovora koje je vodio dr. Rađa te razmjenjivanja potrebnih informacija za pripremu slavlja sakramenta prve pričesti i krizme koje je koordinirao župnik mons. Antun Sente.

Dr. Rađa u svom je prvom nagovoru, odnosno homiliji, tumačio susret Filipa i Etiopljanina, visokog dostojanstvenika kraljice etiopske, a u drugom izviještaj susreta Isusa s dvojicom učenika na putu u Emaus, primjenjujući stanje Etiopljanina i Filipovo tumačenje vjere, odnosno posljedice Kristovog naviještanja nakon uskrsnuća, u naše vrijeme. tj. na područje odnosa unutar obitelji, poglavito odnosa roditelja i djece. "Najvažnija uloga roditelja, pa i svakog odgojitelja, nije neprestano držati dijete, odnosno odgajanika uz sebe, već ga naučiti da samostalno može živjeti i slaviti Gospodina" kazao je u svojim nagovorima profesor Rađa.

Pri kraju duhovne obnove neki su roditelji komentirali kako su im izrečeni nagovori baš bili potrebni te da su dobili korisne savjete kako u vjeri odgajati djecu, iako su pripremajući se za dolazak na duhovnu obnovu pomalo negodovali zbog nedostatka vremena.

Pri kraju susreta župnik mons. Sente zajedno s vjeroučiteljima Adrianom Acketom, Ivanom Bulajom i s. Blandinom Rakarić, KBLJ, uputili su roditeljima potrebne i korisne informacije za slavlje sakramenta prve pričesti i krizme.

Karlovačka Župa BDM Snježne na Dubovcu ove godine ima 50 prvopričesnika i 62 krizmanika. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je više od 120 roditelja, što pokazuje da je od svakog vjeroučenika barem jedan roditelj sudjelovao na spomenutom duhovnom susretu.




Foto: Lovro Klarić 
Ispišite stranicu: