HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.11.2016.

Duhovna obnova vodećih zaposlenika Caritasa



U četvrtak, 24. studenog 2016. godine u Duhovnom centru sestara Kćeri Božje ljubavi u Granešini održana je duhovna obnova za vodeće zaposlenike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koju su vodili mons. Wolfgang Tripp i s. Paulin Link.
 
Pod vodstvom mons. Wolfganga Trippa i franjevke iz Reute s. Paulin Link vodeći zaposlenici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije nakratko su napustili svakodnevne obveze i poslove te se povukli u osamu Duhovnog centra sestara Kćeri Božje ljubavi u Granešini kako bi osobno i zajednički promišljali tko su, zašto su na svijetu i kamo idu.

Prateći ih osobnim promišljanjima i slikama svećenika-umjetnika Siegera Ködera na putovanju od stvaranja Adama i Eve, preko škole Isusa Krista do duhovnosti sv. Franje iz Asiza mons. Tripp i s. Paulin upoznali su sudionike sa sedam djela milosrđa na čije je prakticiranje vjernike biskupije Erfurt pozvao biskup dr. Joachim Wanke prigodom otvorenja Godine sv. Elizabete prije deset godina.

Ovih sedam suvremenih djela milosrđa (prihvaćati druge i drugačije, naći vremena za istinsko slušanje drugih, o drugima govoriti samo dobro i pozitivno, pratiti druge na njihovim životnim putovima, dijeliti s drugima sve što imamo, posjećivati druge i moliti za druge) postavljeni su kao zahtjev i izazov zaposlenicima Caritasa za koje bi oni trebali dati osobno svjedočanstvo i primjer.

Sudionici su se posebno posvetili temi »Bijah stranac i primiste me«. Naglašavajući potrebu rušenja strahova i predrasuda zbog kojih se suvremeni čovjek, pa i vjernik, zatvara pred drugima, istaknuta je nužnost otvorenosti i prihvaćanja svakog čovjeka kao brata i sestre jer svi smo storeni na sliku Božju.

Zbog toga je ovo djelo milosrđa posebno važno i nužno u današnjem svijetu razorenom ratovima i prepunom izbjeglica, ali i u našem svakodnevnom otuđenom i površnom životu u kojem nam naši susjedi, kolege na poslu, korisnici pa čak i članovi vlastite obitelji sve više postaju stranci.

Sudjelovanje na duhovnoj obnovi omogućilo je zaposlenicima da iskuse zagrljaj Božjeg milosrđa, da se u njemu odmore i okrijepe, kako bi potom, povratkom u svakodnevnicu, nastavili grliti druge prenoseći na njih iskustvo koje su doživjeli u zagrljaju Božjem.


Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije: Zvonko Erceg
Ispišite stranicu: