HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.05.2017.

Duhovna obnova u jubilejskoj godini župe Kašina



U petak i subotu, 19. i 20. svibnja u župi sv. Petra i Pavla u Kašini održana je još jedna u nizu duhovnih obnova u sklopu proslave 800. obljetnice ove starodrevne župe. Duhovnu obnovu predvodio je vlč. Dražen Radigović, župnik kašinske župe. Tema ove duhovne obnove bila je: „Smrt i život u vlasti su jeziku“.

Prvog dana duhovne obnove, svetoj misi u 18.30 sati prethodilo je slavljenje koje je predvodio vlč. Dražen u zajedništvu slavljeničkog tima iz Sračinca i Marije Bistrice te članova zbora mladih iz Kašine. U nadahnutoj homiliji, vlč. Dražen osvrnuo se na prvo čitanje (Dj 15, 22-31) i evanđelje dana (Iv 15, 12-17) te istaknuo kako uvijek ima onih koji rade pomutnju, no Gospodin i Duh Sveti su uvijek s nama kako bi mogli odgovoriti na te izazove i ojačati našu vjeru.

Vlč. Dražem potom je govorio o snazi izgovorene riječi, kako sami sebe ohrabrivati te kako koristiti Božju riječ pri tome. Trebamo naučiti ohrabrivati jedni druge, jer to i naš Otac nebeski želi od nas. Svaki put kad ohrabrujemo jedni druge, Bog ohrabruje nas. Kao što ističe vlč. Dražen, nije svejedno kakve riječi izgovaramo. Svojim riječima možemo sijati uspjeh ili neuspjeh, sreću ili nesreću, zdravlje ili bolest, blagoslov ili prokletstvo. Kao što piše u Mudrim izrekama i smrt i život u vlasti su tvoga jezika.



No, Bog nam je dao slobodu i sami odlučujemo koje ćemo sjeme sijati u svoj i tuđi život. Možemo govoriti riječi koje promiču život, ljubav i dobrotu, no možemo sijati i one riječi koje promiču mržnju, zlo i smrt. Odgovornost je na svima nama koje ćemo plodove žeti, naše riječi su sjeme i ono što danas sijemo sutra ćemo i žeti. Vrlo je važno biti pažljiv i govoriti pozitivne, dobre riječi i riječi ljubavi jer takve su riječi kao melem, one uzdižu i daju snagu.

Vlč. Dražen naglasio je kako je jezik kormilo našeg života i on daje smjer istome, na nama je hoćemo li naš „brod“ okrenuti u pozitivnom ili negativnom smjeru (Jakovljeva poslanica, 3, 4-10). U drugom dijelu prvog dana duhovne obnove, vlč. Dražen rekao je kako se moramo čuvati da jezik ne koristimo u negativne svrhe te potaknuo sve prisutne da izgovaraju pozitivne riječi i blagoslov jer svojim riječima gradimo atmosferu u kojoj živimo. „Budimo sijači dobrih riječi, a klonimo se loših. Ako želimo da vlada ljubav, budimo sijači Božjih riječi, sijači ljubavi, sijači pozitivnih i blagih riječi“, naglasio je vlč. Dražen.

Drugog dana duhovne obnove vlč. Dražen se osvrnuo na prvo čitanje i evanđelje dana i rekao kako je Gospodin htio da se radosna vijest širi u Europu. Potrebno je dopustiti Duhu Svetom da nas vodi jer Božja volja je najbolja za nas. Kada bi se podredili Božjoj volji, bio bi raj. Naglasak drugog dana duhovne obnove bila je Božja riječ. Božja riječ, kako naglašava vlč. Dražen ima stvaralačku snagu, po njoj je Bog stvorio nebo i zemlju. Potrebno je s vjerom izgovarati Božju riječ, iza te riječi stoji Bog i ista će se ostvariti zbog čega je poslana, neće se Bogu vratiti bez plodova (Iz 55, 10-11).

Kad god izgovaramo Božju riječ ona oslobađa našeg Golijata i oslobađa Božje kraljevstvo. Sveti Pavao za Božju riječ kaže da je mač duha (Ef 6, 17), gdje god prodire ona obnavlja, liječi i oslobađa.  Kada budemo proglašavali Božju riječ u okolnosti svog života ta će riječ imati svemogući utjecaj, zaključio je vlč. Dražen u svom predavanju.

Zahvalni Gospodinu na vlč. Draženu i na obilju milosti koja je rezultat kako prošlih tako i ove duhovne obnove, jačamo svoju vjeru, vjeru u živoga Boga, vjeru u Božju ljubav i Njegovu pobjedu. Na kraju duhovne obnove vlč. Dražen najavio je po prvi puta u našoj župi projekt cjelodnevnog čitanja Svetog pisma - Novi zavjet koji će započeti u petak, 9. lipnja i u okviru kojeg će sudjelovati mnogi naši župljani.

Ivana Culej,
župna medijska suradnica 
Ispišite stranicu: