HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.02.2023.

Duhovna obnova ministranata Župe Navještenja BDM iz Velike Gorice

Ministranti župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice od 20. do 22. veljače bili su na izletu i duhovnoj obnovi u Međimurju, u pratnji župnika preč. Norberta Ivana Koprivca, kapelana vlč. Antonia Kovačića te đakona vlč. Petra Tisaja.



Putovanje je započelo u ponedjeljak 20. veljače molitvom i polaskom ispred pastoralnog centra „Nazaret“ u Velikoj Gorici. Ministranti je na njihovom prvom odredištu, u župi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu, srdačno dočekao tamošnji župnik preč. Anđelko Košćak. Po dolasku su dobili slobodno vrijeme za druženje i igru do ručka. Poslije ručka ministranti su otišli do župne crkve, gdje ih je župnik Košćak upoznao sa župom, njenom poviješću i sadašnjošću. Nakon toga je đakon vlč. Petar održao kratki nagovor o ministrantskoj službi te su ministranti obnovili svoja obećanja i molili krunicu Božjega milosrđa. Vrijeme do mise prepušteno je ministrantima za druženje, igru i odmor. Sveto misno slavlje u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio je kapelan vlč. Antonio Kovačić te su ministranti imali priliku upoznati se i s tamošnjom župnom zajednicom.



U utorak 21. veljače ministranti su krenuli u obilazak međimurskog kraja. Prvo je odredište bila rodna župa župnika preč. Koprivca, župa sv. Marka evanđelista u Selnici. Tamo je ministrantima dobrodošlicu zaželio župnik vlč. Mario Križanac, koji im je pokazao župnu crkvu. Uslijedilo je upoznavanje i druženje s tamošnjim ministrantima. Iz Selnice su ministranti krenuli prema Sv. Martinu na Muri, u mjesto Žabnik. Tamo su vidjeli poznati Mlin na Muri, upoznali život i običaje međimurskog mlinara te se provozali skelom na rijeci Muri. Iz Žabnika su krenuli prema Čakovcu, gdje su imali ručak te prošetali centrom Čakovca. Vidjeli su franjevačku župnu crkvu sv. Nikole te dvorac Zrinskih. Iz centra Čakovca ministranti su se uputili prema Šenkovcu, gdje ih je dočekao tamošnji župnik vlč. Toni Štefan, nekadanji gorički đakon, koji ih je upoznao s poviješću župe sv. Jelene. Večernju sv. misu u župnoj crkvi sv. Jelene predvodio je župnik preč. Norbert Ivan Koprivec. Poslije mise nastavljeno je druženje s župljanima i ministrantima ove župe.



U srijedu 22. veljače, na Pepelnicu, ministranti su imali zajedničku molitvu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu te su se oprostili sa župnikom Košćakom. Potom su krenuli prema svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Tamo ih je dočekao župnik vlč. Kristijan Stojko i pokazao im dvorsku kapelu Predragocjene Krvi Kristove, gdje se dogodilo poznato euharistijsko čudo, te župnu crkvu Presvetog Trojstva. U župnoj crkvi u Ludbregu je kapelan vlč. Antonio Kovačić predvodio misno slavlje uz obred pepeljenja. Poslije mise su ministranti izmolili litanije pred relikvijarom Predragocjene Krvi Kristove. Nakon ručka zaključili su trodnevni izlet i duhovnu obnovu te se uputili prema Velikoj Gorici.

Ljudevit Marija Jaroš
Ispišite stranicu: