HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.07.2023.

Drugi Stepinčev ljetni oratorij održan u Svetoj Nedelji



Nakon prošlogodišnjeg, debitantskog, ljetnog oratorija za osnovnoškolce, u Župi blaženog Alojzija Stepinca, Bestovje – Novaki – Rakitje, u gradu Svetoj Nedelji, održan je drugi Stepinčev ljetni oratorij, pod geslom „I ja želim biti svet!”.
 
Šesnaestero mladih, župnih animatora, vodilo je petodnevni program za 60-ak djece osnovnoškolske dobi.



Program je započeo međusobnim upoznavanjem. Velik dio djece sudjelovao je i na prvom izdanju ljetnog oratorija te kasnije na nizu jednomjesečnih „oratorijskih subota” pokrenutih poradi velikog interesa djece za međusobnim druženjem u okrilju Crkve.

Nastavak oratorija ponovno je donio niz novih igara na otvorenom te onih prigodnih za dvoranu. Posebni naglasak je stavljen na dnevnu katehezu, na kojoj se raspravljalo i učilo o tome kako postati svet. Naglasak se stavljao na dvije zapovijedi ljubavi – ljubiti Boga i ljubiti bližnjega.

Novost na ovogodišnjem ljetnom oratoriju bili su i gosti. Drugi dan oratorija, male „oratorijance” pohodio je župnik preč. Božidar Cindori. Ispričavši im svoju priču kako je od dječaka njihovih godina došao do svećeništva i kasnije župnika u svetonedeljskom kraju, To je ujedno bila prilika gdje su djeca postavljala pitanja župniku na koja im je on odgovarao.



Sljedećeg dana u goste je stigla, sada već „domaća”, 28-godišnja časna sestra Antonela, reda karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Svoje izlaganje započela je igrom, a nakon svjedočanstva, otvoreno je odgovarala na pitanja.

Četvrtog dana, oratorijancima se pridružio vlč. Ivan Gretić, župnik in solidum, omogućujući im susret s Kristom kroz sakrament ispovijedi. Kasnije je uslijedilo klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu prije kojeg je vlč. Gretić održao kratku katehezu kako bi se djeca upoznala s činom klanjanja.



Zadnji dan oratorija bio je ujedno i dugo očekivani „vodeni dan”. Djeca su kroz igru s vodenim balonima, zajedno s animatorima, pokazala svoju snalažljivost, znanje i disciplinu.

Nakon odlaska kućama oratorijanci su se ponovno okupili na večernjoj misi koju je predvodio vlč. Ivan Gretić. Misu zahvalnicu pratili su pjesmom koju su svakodnevno učili sa svojim animatorima.


Nakon mise za roditelje je održana kratka predstava naučenih plesova te druženje.

Tin Beraković, Petra Marolt
Ispišite stranicu: