HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.07.2017.

Drugi dan trodnevnice na Švarči



Drugog dana trodnevnice u Župi sv. Franje Ksaverskog na Švarči, u petak 14. srpnja, duhovna obnova počela je sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a središnji događaj je bilo euharistijsko slavlje koje je predvodio i propovijedao vlč. Ivica Cujzek, prefekt i odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Dujom Kurtovićem.

U svojoj je homiliji, vlč. Cujzek pozvao vjernike na razmišljanje o vjeri, budući da je to bila tema susreta, koji je zamišljen kao kraća duhovna obnova o Marijinoj vjeri.



Na samom početku svoje homilije, postavio je nekoliko pitanja svima nazočnima kako bi ih motivirao na razmišljanje zadane teme, te ujedno sebi postavio temelj na čemu će graditi svoje daljnje razmišljanje. Pitanja su bila jednostavna, ali istovremeno i kompleksna, kao: „Što je to vjera? Utječe li vjera na moj život?“, pa nastavio: „Meni je nekako uvijek najljepša slika da je vjera dar i to ne zasluženi dar. Ali, dar ako se ne daruje i ako se ne živi propada. Tako je i sa vjerom, ako se živi u vjeri i daruje se drugima ona se umnaža i raste. I samo takva vjera koja ima konkretnost u svagdanjem životu nam pomaže da sve više rastemo pred Bogom i svojim bližnjima.“

U daljnjem svom razmišljanju o vjeri i uspoređujući je s Marijinom vjerom, vlč. Ivica, između ostalog, dao je naglasak na sljedeće: „Evo, vi se, kao župa, ovih dana pripremate za svetkovinu vaše suzaštitnice Gospe Karmelske i lijepo je da smo zadivljeni pred Marijinim životom, njenom vjerom i svetošću, ali Marija je bila obična žena onoga vremena koja je u jednom milosnom trenutku rekla Bogu: 'Evo me'.  Ali, ona ujedno pita: 'Kako će to biti, kada ja muža ne poznajem?' Dakle, vjera mora biti proživljena u našem srcu, a onda ono Marijino 'Evo me' treba pretvoriti u svoj svagdanji život s Bogom i bližnjima po dobrim djelima. To nije lako, mnogo puta je teško, ali iza toga 'evo me' treba stajati naša ljudskost, da smo ljudi od riječi i djela, a ne da olako izjavljujemo da smo vjernici, a živimo kao da Boga nema. 



Zato ove dane duhovne obnove iskoristite za obnovu svoje vjere i razmišljajte o svojoj vjeri kako je umnožiti. I želim vam da kroz duboku zaljubljenost u Isusa Krista, Marijinu vjeru usadite u svoja srca. I da u trenucima radosti, ali i križeva i muka budete ponosni na ono što jeste – da ste Kristovi i da ste vjernici i ne dajte se, samo hrabro“, naglasio je vlč. Ivica Cujzek završavajući svoju homiliju.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: