HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.08.2016.

Druga godišnjica smrti graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Marijana Radanovića



Druga godišnjica smrti mons. Marijana Radanovića, graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa i dugogodišnjeg župnika karlovačke Župe Blažene Djevice Marije Snježne, obilježena je svetom misom i molitvom u Josipovom svetištu. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Franjo Ćuk, predsjednik Caritasa Sisačke biskupije, koji je kapelansku službu godinu dana vršio upravo u dubovačkoj župi.



Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata, mons. Ferdinand Vražić, protojerej stavrofor Željko Pajić, fra Tomo Rumenjak, pater Czeslaw Bielen i vlč. Vlado Mikšić, supsidijar u Svetištu. U svojoj propovijedi mons. Ćuk prisjetio se svoje službe u Karlovcu i lijepih osobina koje su krasile pokojnog mons. Radanovića za kojeg je posebno istaknuo da je bio čovjek duboke molitve.



Predvoditelj misnog slavlja naglasio je da je upravo kroz molitvu mons. Radanović dobivao snagu za pastoralno djelovanje i gradnju Nacionalnog svetišta, posebno u teškim trenucima kada je Crkva bila u nemilosti tadašnjih vlasti i kada je trpio nepravdu i teške udarce. Molitva mu je tada davala toliko potreban mir i strpljenje, te mu pomagala da ustraje u svom djelovanju i živi svoj svećenički poziv.



„Očito je da je za život svećenika, ali i vjernika, presudan taj molitveni život. Tada Bog čini čuda preko onih koji mole. Tako je činio čuda i preko ovog svećenika.“ – pojasnio je mons. Franjo. Nakon svete mise svećenici i okupljeni vjernici uputili su se u procesiji do groba mons. Radanovića gdje su se pomolili za pokoj njegove duše, te na odlasku zapjevali „Kraljice neba.“

Matija Barberić
Ispišite stranicu: