HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.06.2016.

Doživite čaroliju Rokovog perivoja na festivalu

Zelenu oazu iznad Britanskog trga, umjetničku četvrt Rokov perivoj, ovog će se četvrtka moći doživjeti u novom ruhu. Okruženje oko kapelice postat će na jedan dan velika pozornica na kojoj će se izmjenjivati glumci, glazbenici, predavači, turistička vodstva… Pažljivo osmišljen umjetnički i stručni program provest će kroz višestoljetnu povijest najromantičnijeg zagrebačkog brežuljka koji spaja Gornji i Donji grad. Građani će moći upoznati tajne stube prema iličkim dvorištima, otkriti skriveni barokni oltar iz 1755. godine, uživati u glazbi i predstavama te se informirati na predavanjima i radionicama.

Sve je to dio prvog Festivala sv. Roka koji u četvrtak 16. lipnja od 15 do 22 sata priređuje župa sv. Blaža pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, Gradske skupštine te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO baštinu. Programom Festivala sv. Roka želi se ponovno probuditi zaboravljeni zagrebački brežuljak – koji ima povijesnu, urbanističku i parkovnu vrijednost te nudi brojne detalje i priče važne za povijest grada Zagreba.

„U umjetničkoj četvrti na našem će Festivalu sv. Roka umjetnost imati glavnu riječ: nastupit će glumci iz Kerempuha, večernji ugođaj na orguljama iz 1833. godine priredit će profesor s Muzičke akademije, a tu je još mnogo iznenađenja. Pozivamo vas da osjetite čaroliju Rokovog perivoja i razveselite se s nama u očekivanju najduljeg dana u godini“, poručuju inicijatori događanja Goran Kovačević i Ivan Tašev.

Na Festivalu sv. Roka izmjenjivat će se scenski nastupi, glazbeni program, popularna predavanja i razgovori koji će ponuditi odgovore na pitanja: zašto je sv. Rok u 2016. godini postao toliko popularan u Zagrebu, koja su se dva zaštitnika spojila na jednom mjestu, što je sve upisano u povijesti 360 godina stare zavjetne kapele…

Iz Hrvatskog resturatorskog zavoda u 16.30 sati će pokazati kako se restauriraju umjetnine, u 18.40 sati najavljena je izvedba Velimira i Ljiljane Čokljat ulomka predstave „Gle, kako dan lijepo počinje“, a nastupit će i dva zbora. Popularna stručna vodstva „Otkrijte tajne sv. Roka. Pogled sa 'zagrebačke terase'“ na Festivalu će obilježiti pola godine programa, a u 19 sati u prigodnom programu potporu Festivalu doći će dati uvaženi gosti iz Ureda gradonačelnika, Gradske skupštine te Zagrebačke nadbiskupije.

Tijekom održavanja Festivala cijelo će vrijeme biti omogućen besplatni ulaz i informiranje o Rokovoj kapeli, razgled novoobnovljenog baroknog oltara, a na štandovima će se moći okrijepiti uz piće i kolače. Festival je popraćen i izdavanjem vodiča o Rokovom perivoju i kapeli koja obilježava 360 godina izgradnje, a pružit će posjetiteljima mnoge detalje o kulturnoj i vjerskoj baštini.
 
Program Festivala sv. Roka
 
15 sati - otvaranje Festivala prigodnim obraćanjem
15.30 sati - prvi termin stručnog vodstva „Otkrijte tajne sv. Roka. Pogled sa 'zagrebačke terase'“ po Rokovom perivoju i kapelici
16.30 sati - predavanje i demonstracijska radionica: „Kako je restauriran oltar sv. Roka“ (voditeljica: Iva Koci iz Hrvatskog restauratorskog zavoda)
17.15 sati - nastup zbora „Kaptol 9 u 11“ iz crkve Sv. Franje Asiškog
17.30 sati - predavanje: „Tko je bio sv. Roko?“ (vodi: fra Daniel Patafta)
18.00 sati - ulomak predstave: „Učitelju, gdje stanuješ“ mladih i zbora „Esprit“ župe sv. Blaža
18.20 sati - vizualna priča „Kapelica sv. Roka kroz stoljeća“
18.40 sati - ulomak predstave: „Gle, kako dan lijepo počinje“ (izvedbe: Ljiljana i Velimir Čokljat)
19.00 sati - obilježavanje pola godine programa „Otkrijte tajne sv. Roka. Pogled sa 'zagrebačke terase'“ uz goste iz crkvenog i gradskog života
19.30 sati - drugi termin stručnog vodstva „Otkrijte tajne sv. Roka. Pogled sa 'zagrebačke terase'“ po Rokovom perivoju i kapelici
20.30 sati – večernji ugođaj u kapelici sv. Roka uz koncert na orguljama iz 1833. godine (na orguljama prof. Davor Ljubić, a pjeva Renata Mihelčić)
21.00 sat - molitveni predah

Ispišite stranicu: