Velike štete od potresa u župi sv. Jurja u Gornjoj Stubici

25.3.2020.Uslijed potresa koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu, posebno je stradao dio župe sv. Jurja iz Gornje Stubice koji je bliže Sljemenu, odnosno samo par kilometara zračne linije od epicentra razornog potresa. U samoj župi velika materijalna šteta je na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima.Najviše je pogođeno selo Slani Potok, zatim Jakšinec i Karivaroš. U tim selima 30-ak objekata će se morati srušiti jer je statika poremećena i objekti nisu za adaptaciju.Od sakralnih objekata u našoj župi, najviše je pogođena kapela sv. Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku. Kapela je popucala sa svih strana i ima velika unutrašnja oštećenja. Njezina statika je upitna, kao i moguća adaptacija. 

Župna crkva sv. Jurja je također oštećena, ali samo gornji dijelovi zidova i cijeli strop – popucali su svodovi, otpala je žbuka i razni oslici.

Župna kuća je dosta oštećena, jer su popucali vanjski zidovi, ali i svi unutarnji zidovi.

Nakon pregleda stručnih službi koje su obišle sva ova sela i objekte, utvrđeno da je šteta na području općine Gornja Stubica preko 30 milijuna kuna, te je proglašena elementarna nepogoda.
Nikola Jurković

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr