Velika šteta uzrokovana potresima u Župi Uznesenja BDM u zagrebačkim Remetama

10.3.2021.FOTOGALERIJA


U župnoj crkvi Uznesenja BDM u zagrebačkim Remetama u potresu 22. ožujka 2020. godine najteže je stradao prezbiterij crkve. Oštećen je luk crkve koji spaja prezbiterij i donju lađu te postoji opasnost od urušavanja.

Glavni oltar, na kojem se nalazi kip Gospe Remetske, Zagovornice Hrvata, teško je oštećen te se od njega odvalio kamen. Svod prezbiterija i zidovi popucali su na mnogim mjestima, uništene su freske te je mnogo žbuke popadalo. Žbuka na mnogim mjestima u crkvi visi sa stropa te postoji opasnost od njenog pada.


 
 
Pročelje crkve na gornjim je dijelovima teško oštećeno. Popucali su skoro svi vitraji te su vidljive pukotine na zidovima u crkvi. Oštećena je sakristija te hodnik pored crkve. Vanjski zidovi crkve napuknuti su, pogotovo na južnoj strani. Oštećen je također i stari dio samostana te je neuporabljiv za stanovanje.

U „Gospinom vrtu“ urušavanje prijeti nadstrešnici koja služi za liturgijska slavlja na otvorenom. Kip Gospe Bezgrešne u spomenutom vrtu oštećen je zajedno s pripadajućim dijelovima postolja.
 

 
 
Uslijed potresa 29. prosinca 2020. još je više oštećeno pročelje crkve koje se, kao i toranj, nalazi u skelama radi obnove. Oštećenje je teško jer se masivni dio vrha pročelja skoro prepolovio te opasno nagnuo i prijeti urušavanjem.

Slavoluk crkve na prijelazu između prezbiterija i donje lađe dodatno je napuknuo, otpali su komadi freski umjetnika pavlina Ivana Rangera. Urušavanje je spriječeno zahvaljujući potpornim stupovima postavljenim nakon potresa u ožujku.


 
Dodatno su napuknuli oltari bl. Alojzija Stepinca i sv. Ante Padovanskog ispod slavoluka. Glavni oltar Majke Božje Remetske, koji se nalazi pod skelama, dodatno se pomaknuo i napuknuo te je pod hitno potrebno skidanje gornjeg dijela.

U dijelu prezbiterija dodatno su napuknuli zidovi, otpala žbuka i freska, dok su se na vanjskim zidovima crkve pojavile nove pukotine, osobito na istočnom dijelu crkve te su dodatno oštećeni vitraji.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr