HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.01.2022.

Započeo ciklus "Put suverenosti" na HKS-u povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH

Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Homo volans i Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organiziraju ciklus predavanja, tribina i okruglih stolova naslovljen Put suverenosti, čime će se obilježiti 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.Ciklus Put suverenosti započeo je u četvrtak 13. siječnja 2022., na dan 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice, u dvorani "Blaženi Alojzije kardinal Stepinac" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Događaj je započeo molitvom Anđeo Gospodnji koju je predvodio vlč. Marko Čolić, studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Na početku okupljene je pozdravio zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Anto Mikić, koji je moderirao događanje.

Okupljenima se obratio zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić pozdravivši okupljene i izrazivši radost što ovaj događaj započinje na tridesetu obljetnicu priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice. U svom govoru istaknuo je kako je međunarodnom priznanju Hrvatske prethodio nametnuti rat, napadi na brojne hrvatske gradove, protjerivanje stanovništva te uništavanje obiteljskih kuća, ali i kulturnih i vjerskih objekata. "U tom su razdoblju mladi hrvatski branitelji izlagali svoje živote da obrane svoje najbliže i rodnu grudu. Nisu otišli ratovati u tuđe zemlje. Potrebno je iznova podcrtavati da je nakon svega toga došlo do međunarodnog priznanja Hrvatske u siječnju 1992. godine. Priznanje Hrvatske omogućilo je novi put prema miru i dolazak mirovnih snaga u našu domovinu."
 "Iako Sveta Stolica nije prva među državama koje su priznale RH, ona to nije učinila 15. siječnja 1992., kada su Republiku Hrvatsku i Sloveniju priznale zemlje članice tadašnje Europske zajednice, nego dva dana ranije. Sveta Stolica je i u tome pokazala svoju samostalnost jer ona nije ni politička sila niti samo europska stvarnost. Njezino priznanje nije bilo protiv drugih republika tadašnje Jugoslavenske federacije. Njezino se priznanje temelji na etičkim i demokratskim principima, a imalo je za cilj prekid ratnih razaranja, poštivanje legitimnih prava svakoga naroda i stvaranje uvjeta za mir i suživot. Stoga zahvaljujući veleučenom rektoru Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. sc. Željku Tanjiću, svim organizatorima i sudionicima ovoga skupa želim da i ovaj akademski čin, propitkujući nedavnu prošlost, baci tragove svjetlosti u našu sadašnjost i otvori nove perspektive za sinodalni hod prema budućnosti", poručio je kardinal Bozanić.

Mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH, u svom obraćanju naglasio je neovisnost nužna i neophodna "ne da bi se zatvorila u narcistično blagostanje, već kako bi se otvorila zajednici naroda i dala svoj jedinstveni doprinos. Tada neovisnost postaje izazov. Čovjek nikada nije zadovoljan onime što postiže, uvijek traži nešto novo, nešto više. Nije bilo dovoljno stvaranje neovisne i slobodne države kako bi se Hrvati zadržali u svojoj lijepoj i voljenoj domovini. Sloboda uvijek ima dva lica i sa sobom uvijek nosi rizik od disperzije. Tada je važno ne rasipati vrijednosti koje su sakupljene u ponekad bolnom hodu."Nuncij je poručio kako je potrebna "kreativna vrijednost vlastitim korijenima kako bi nastavili obogaćivati vlastiti identitet bez rasipanja dok se integrira u drugim, ponekad dalekim, zemljama i dok prihvaća nove građane na vlastitom tlu. Samo kultura susreta omogućava obogaćivanje vlastitog identiteta, a logika sukoba s druge strane degradira društvo. Želim Hrvatskoj u prigodi ove značajne obljetnice da ima potrebnu mudrost da se neprestano obnavlja znajući prilagoditi vlastiti identitet vremenu i prostoru, čuvajući blago neovisnosti i demokracije plaćenih visokom cijenom."

Posljednji se u uvodnom dijelu obratio rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić naglasivši kako ovim događajem započinje niz događanja pod nazivom Put suverenosti, "kojima će, u suradnji s drugim institucijama, do svibnja naše Sveučilište obilježiti važne događaje od prije trideset godina, s nadom da ćemo se moći što prije okupiti uživo, posebice s našim studentima koji nas prate. Ovo je slavlje zahvalnosti, radost u nadi da ćemo idućih 30 godina, najmanje, odgovorno raditi na boljitku naše Domovine u duhu crkvenog i društvenog poslanja našega Sveučilišta. Svima čestitam ovaj važan dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice koja je uvijek pokazivala svoju brigu i pažnju prema hrvatskom narodu i njegovom mjestu u zajednici europskih i svjetskih naroda i država."Događaj je nastavljen izlaganjima i Okruglim stolom. Uloga Svete Stolice u procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske naziv je izlaganja koje je održala doc. dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dok je izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao izlaganje Europska zajednica i priznanje Republike Hrvatske 1991.-1992.
 
Nakon uvodnih izlaganja uslijedio je Okrugli stol na kojem sudjeluju mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj (putem video linka), prof. dr. sc. dr. h. c. Emilio Marin, bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici i bivši prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, te Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova RH, predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zastupnik u Hrvatskom saboru, koji su iznijeli svoje viđenje procesa međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.Ciklus predavanja, tribina i okruglih stolova u sklopu kojih će se tematizirati razni aspekti međunarodnog priznanja (teme vezane uz Domovinski rat, društveno-političku tranziciju, diplomatske napore itd.) trajat će do svibnja.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: