HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.11.2011.

Mediji su divni Božji darovi na putu nove evangelizacije

Nova evangelizacija je i naša zadaća. Evanđelje se ne da potrošiti, jer je uvijek isto, no načini na koji se prenose poruke Evanđelja zahtijevaju od Crkve stalnu otvorenost nadahnuću Duha Svetoga. Naviještanje Evanđelja je pozvano da bude svježe, s novim žarom, u ovom našem vremenu. U tom smislu, mnogovrsnost komunikacijskih sredstava pokazuje nam se kao divan Božji dar u promicanju nove evangelizacije – poruka je to zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, upućena u pozdravnom govoru sudionicima 2. susreta župnih suradnika Zagrebačke nadbiskupije u pastoralu korištenjem sredstava društvenih komunikacija koji je održan u organizaciji Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije u subotu 19. studenoga 2011. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Uz više od 130 župnih suradnika, susretu u dvorani „Vijenac“ prisustvovali su pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. Tomislav Markić, koordinator pastoralnih ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Subotičanec, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi s. dr. Valentina Mandarić, glavna urednica Informativne katoličke agencije Suzana Peran Vrhovski te članovi Odbora za medije pri Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije, a susretom su moderirali pročelnik Tiskovnog ureda Nedjeljko Pintarić i voditelj Tiskovnog ured i glasnogovornik Zvonko Franc.

Nakon molitve Srednjeg časa uslijedio je pozdravni govor nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Podsjetivši na konkretne trenutke zajedništva sa svetim ocem Benediktom XVI. u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011. godine, Kardinal je zahvalio župnim suradnicima na njihovom iznimnom doprinosu koji su ugradili u pripremu Papina pastoralnog pohoda našoj domovini u svojim župnim zajednicama. Govoreći o zadaćama Tiskovnog ureda i župnih suradnika Kardinal je istaknuo: “Da bismo kao Crkva mogli izvršiti svoje poslanje naviještanja Isusove Radosne Vijesti, prvotno moramo biti povezani i informirani unutar sebe, a upravo u tim nastojanjima otkriva se glavna uloga i zadaća Tiskovnog ureda i župnih suradnika.”

Govoreći o novoj evangelizaciji, Kardinal je suradnike upoznao s inicijativom Papinskog vijeća za novu evangelizaciju pod nazivom “Misije u gradovima” koja će obuhvatiti dvanaest europskih gradova među kojima je i Zagreb: “Moramo biti radosni i počašćeni povjerenjem koje nam je na taj način ukazao Sveti Otac. To povjerenje nas kao Zagrebačku nadbiskupiju obvezuje da inicijativama nove evangelizacije damo svoj specifičan doprinos koji će biti nadahnuće Crkvi u Europi i općoj Crkvi. Pozivam stoga vas, župne suradnike, da se u okvirima svojih mogućnosti i sposobnosti uključite u promišljanje i ostvarivanje pastoralnih aktivnosti nove evangelizacije.”

Kardinal se u svom govoru osvrnuo i na Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije, koja nakon pripremnog razdoblja, i nakon sadašnje izrade Radnog dokumenta, ulazi u fazu svoga održavanja u kojoj će sudjelovati biskupi, svećenici i predstavnici vjernika. „Sada slijedi prava Sinoda“, rekao je Kardinal, istaknuvši da je Sinoda dar nastao na zajedništvu te da će se u daljnjem radu Sinode vidjeti što preuzeti kao program za zagrebačku Crkvu „sutra i prekosutra“.

Na kraju svog pozdravnog govora, Kardinal je pozvao župne suradnike da se otvore nadahnućima Duha Svetoga i da u svojim župnim zajednicama postanu novi evangelizatori koji će kao najbliži župnikovi suradnici povezivati i usmjeravati različita župna pastoralna nastojanja.

Pozdravni govor sudionicima je uputio i pročelnik Tiskovnog ureda i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Nedjeljko Pintarić. Ističući važnost župnih suradnika u župnim pastoralnim i medijskim nastojanjima, preč. Pintarić je zahvalio na svemu dosad učinjenom, što je dobar znak napredovanja. Pozvao je nazočne da u suradnji sa svojim župnicima i nadalje budu oni koji će svojim djelovanjem medijski povezivati što više pastoralnih nastojanja u svojoj sredini, od promicanja postojećih crkvenih medija pa do organiziranja proslave svjetskog dana društvenih komunikacija.

“Vaš doprinos životu Crkve je dragocjen ponajprije iz činjenice da svojim djelovanjem možete povezati različita pastoralna nastojanja i inicijative, a to poslanje na poseban način dobiva na važnosti kada svojim životom postajete primjeri i svjedoci zauzetog kršćanskog života“, rekao je Pintarić potaknuvši nazočne da svoj rad promišljaju u svjetlu današnjih novih medijskih tehnologija koje mogu doprinijeti još boljem poslanju Crkve, povezivanju vjere i kulture, educiranju i poticanju traženja istine.

Pregled dosadašnjeg rada, mogućnosti i perspektive rada Tiskovnog ureda bila je tema izlaganja voditelja Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije Zvonka Franca. Iznoseći rezultate dosadašnjeg rada, Franc je istaknuo radost što se inicijativa župnih suradnika Tiskovnog ureda u pastoralu korištenjem sredstava društvenih komunikacija pokazuje kao dobar model ne samo pastoralnog djelovanja nego i evangelizacije.

Zagrebačka nadbiskupija broji 204 župe i ima 177 župnih suradnika Tiskovnog ureda, a u pogledu korištenja komunikacijskih sredstava u pastoralnom djelovanju vidljivi su izraziti pomaci. “Sva naša pastoralna djelovanja, pa tako i pastoral korištenjem sredstava društvenih komunikacija, za cilj moraju imati živi susret. Crkva je zajednica koja se okuplja oko Krista u molitvenom, sakramentalnom i karitativno-djelatnom zajedništvu.” – istaknuo je Franc zahvaljujući suradnicima na svemu što čine za dobro Crkve. Govoreći o modelima djelovanja, Franc je istaknuo da je važno poštivati vlastitosti svake župe ne opterećujući se razlikama među njima: “Svaka župa ne mora imati vlastitu internetsku stranicu, ali u mnogovrsnosti komunikacijskih sredstava moralo bi se iskoristiti one koji su na raspolaganju.”

“Oblikovanje crkvenosti u medijima”, bila je tema na koju je svoje predavanje održao pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. U svom predavanju (koje u cijelosti možete pročitati ovdje), mons. Šaško je naglasio da se „ove godine u pastoralu naše Nadbiskupije posvećujemo osobito novoj evangelizaciji koja se sastoji u traženju i pronalaženju novih oblika i u djelovanju većim žarom“ te da se među važnim točkama nalazi i pitanje medija. Nova evangelizacija se suočava s činjenicom brzih promjena, primijetio je mons. Šaško navevši da se unutarkulturalno, društveno, medijsko, gospodarsko, znanstveno i političko područje, mogu naći pod zajedničkim imenom 'velikih zamjena' i kulturom surogata našega doba.

Kao bitan zadatak župnih suradnika, mons Šaško je istaknuo: „Prije svega, lijepo je vidjeti da postoji vaša uključenost u rad župa, u život Crkve, vaše darovano vrijeme i spremnost da izgrađujete crkvenost. Osobno mislim da, nakon početnih povezivanja, možemo i trebamo učiniti više. Dakle, ne samo da budete prenositelji nekih vijesti i obavijesti iz ureda naše Nadbiskupije, dostavljači informacija iz župnih zajednica, nego da budete aktivni pokretači i graditelji mreže crkvenosti.“

Središnji dio predavanja, mons. Šaško je posvetio internetu kao suvremenom komunikacijskom sredstvu koje pruža velike mogućnosti ističući da internetske stranice kao evangelizacijsko sredstvo mogu doprijeti i do onih koji ni na koji način nisu uključeni u život crkvene zajednice ili uopće nisu upoznati s njom: „Nova sredstva komuniciranja nam ne dopuštaju da budemo nepokretni; obvezuju nas na razmišljanje što je Crkva, što je župa. Komunikacijska mreža koja se čas plete oko nas, a čas nam se daje da bismo mi pleli nju, govori nam da živimo u vremenu sinergije koja omogućuje sudjelovanje.“ Navevši na kraju predavanja izrijeku: „U slabome društvu mediji postaju jaki. Mediji imaju moć pojačati buku drveta koje pada, ali najčešće nemaju niti pokazuju da žele imati moć pojačati zvuk šume koja raste“, mons. Šaško je zaključio: „Mi znamo tko je darivatelj toga rasta, zato ne smijemo biti grčevito zabrinuti, nego radosno zahvalni“.

U drugom dijelu susreta, radionicu na temu „Vijest od najave do objave“, vodio je prof. dr. sc. Danijel Labaš, pokazavši na konkretnim primjerima zakonitosti oblikovanja, slanja i objave poruka: „Kod oblikovanja vijesti, poruka, moramo poštivati zakonitosti mnogih struka, a najvažnije od svega je pitanje – kome upravljamo svoju poruku? To pitanje je najbitnije i o dobrom odgovoru na njega ovisi hoće li poruka postići svoj cilj, a on je zainteresirati onoga kome je poruka upravljena za njen sadržaj“.

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je u kapeli Srca Isusova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu misno slavlje te u prigodnoj homiliji potaknuo nazočne da uvijek budu povezani s izvorom istinske komunikacije - Isusom Kristom.

Susret je završio zajedničkim domjenkom i druženjem te projekcijom dokumentarnog filma „Naša priča. Naša župa“ o raznolikim aktivnostima i skupinama u župi Predragocjene Krvi Isusove iz Kozari Boka u Zagrebu, a koji je nastao kao plod zajedničkog djelovanja župnika, župljana te informatički pismenih suradnika i volontera te župe.

U raspravi nakon filma, sudionici su pozitivno ocijenili dosadašnje djelovanje Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije te predložili okupljanja i održavanja radionica na dekanatskim razinama u njihovim župama.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Miljenko Golubić, Stjepan Moškatelo

Podijelite na: