HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2018.

Kardinal Bozanić krstio šesto dijete obitelji BlaževićZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 9. prosinca 2018. godine u Župi bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje, euharistijsko slavlje Druge nedjelja došašća godine te tom prigodom krstio Beatu, šesto dijete obitelji Blažević.
 
U svojoj je homiliji Kardinal podsjetio na jučerašnju svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, kao i na današnji evanđeoski ulomak koji govori o Ivanu Krstitelju, ističući kako nas ta dva lika vode kroz ovo vrijeme došašća. Kazao je kako današnje evanđelje donosi izvještaj o vremenu u kojem je živio Ivan Krstitelj, ali i mnogi likovi poput Tiberija, Poncija Pilata, Heroda i Filipa, koji su predstavljali moć i snagu onoga vremena, ne samo u Palestini, već i u čitavom Rimskom carstvu.


 
Tu se pojavio Ivan Krstitelj, ne u gradu, ne u Jeruzalemu, niti u sjaju i raskoši, niti u moći. Pojavio se u pustinji, a pustinja ima posebno značenje praznine, suhoće i osame, mjesta gdje se čovjek nalazi sam - rekao je Kardinal, te nastavio: Ivan Krstitelj u pustinji nije bio sam. Bog za razliku od nas ima drugačije kriterije kako pristupa čovjeku.
 
Ivan Krstitelj, istaknuo je Kardinal, propovijeda i pritom citira proroka Izaiju da se pripravi put Gospodinu, da mu se poravnaju staze, da se svaka dolina ispuni, da se svaka gora i brežuljak slegne. Ta slika govori da i mi, svatko od nas, pokušamo slegnuti, osloboditi se brežuljaka svojih grijeha i da ispunimo svoje doline, doline naših strahova, s pouzdanjem u Boga - naglasio je Kardinal te nastavio: Današnje evanđelje nas poziva na sabranost, poziva nas da se pripremimo za Božje rođenje, za dolazak Boga, za Božić.
 
Draga braćo i sestre, kad u obitelji očekujemo dragoga gosta onda kuću želimo pripremiti, da bude dragom gostu ugodno. I ovo vrijeme nas poziva da kuću našega srca pripremimo za Isusa Krista. Kuću naše duše - napomenuo je Kardinal.
 
Kazao je da ova radosna prigoda krštenja malene Beate svjedoči da je svako dijete znak Božje dobrote. Na to nas je podsjetila i jučerašnja svetkovina: Dijete uvijek donosi nešto dobro. Zato imamo razloga uvijek iznova nadati se da će i djeca i mladi biti oni koji će biti sposobni otvarati se dobroti koja dolazi od Boga, koja je prvotna - rekao je Kardinal.
 
Na kraju svoje homilije poručio je okupljenim vjernicima da ovo današnje slavlje bude svima poziv da svatko na svoj način radi u svom srcu tako da se što bolje pripremi za Isusa koji nam dolazi.


 
Prije završnog blagoslova, u ime obitelji Blažević kardinalu Bozaniću obratio se Bruno Blažević, najstariji sin. Hvala Vam na riječima ohrabrenja za naše roditelje koji se iz svega srca trude da nas odgoje u kršćanskom duhu u društvu u kojem vrijedi potpuno iskrivljena slika životnih vrijednosti. Mi ćemo i dalje moliti za Vas na Vašem putu - kazao je Bruno.  
 
Okupljenoj župnoj zajednici još se jednom obratio kardinal Bozanić: Danas se često ponavlja kako je sve loše. Ima puno i takvih stvari. No ja bih kao nadbiskup rekao da ima puno dobra. Dobro je prisutno jer je Bog dobar među nama, jer je Bog s nama. Da nema Boga, svijet bi išao krivim putem, no Božje djelovanje je stalno prisutno i među nama, u našoj župi, u našoj domovini Hrvatskoj - istaknuo je.


 
Učinimo da se Isus ovog Božića rodi u našoj sredini. Pripremimo naše srce za dolazak tog dobrog gosta - zaključio je Kardinal te čestitao obitelji Blažević, dok je Beatinoj majci poklonila krunicu pape Franje te joj poručio da ona bude poklon za Beatinu prvu pričest. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: