HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.05.2017.

Dojmovi mladih iz Mahična sa SHKM-a u Vukovaru



Župnik Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična, Nikola Sajković, okuplja kao brižni otac svoje župljane i mlade te su brojni ovogodišnji krizmanici i njihovi kumovi i ostala mladost iz župe odlučili sudjelovati na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru krenuvši u subotu 29. travnja 2017.

Putovali su zajedno s mladima Župe Blažene Djevice Marije Snježne iz Dubovca koju je predvodio velečasni Filip Pavlović.

Prva postaja je bila razgledavanje katedrale u Đakovu, a onda ih je put vodio u Ivanovac gdje su ih domaćini srdačno i gostoljubivo dočekali. Uslijedio je večernji program uz razmišljanje o kršćanskoj nadi i euharistijskom kruhu molitvom, pjesmom i klanjanjem u ivanovačkoj župi posvećenoj svetoj Rozaliji.

Nedjelja je započela molitvom na memorijalnom groblju u Vukovaru, a onda je krenuo mimohod prema dvorcu Eltz gdje je u 11.30 sati započela sveta misa koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić s brojnim svećenicima i (nad)biskupima, a bilo je oko 30 000 mladih iz cijele Hrvatske i dijaspore.

Predvoditelj je, dirnut evanđeljem, istaknuo da Bog svoje nikada ne ostavlja kao što je to učinio i s preplašenim učenicima koji su išli u Emaus te ih ohrabrio u poruci nade i euharistijskog kruha.

Pod geslom „Krist, naša nada“ (1 Tim 1,1), pod kojim je održan ovaj 10. SHKM u Vukovaru, osjetila se živa mladenačka vjera među mladima te su se svi kao na krilima sretno vratili u svoje domove.
 
 I župe svetog Lovre iz Vivodine te Imena Marijina iz Kamanja priključile su se župi iz Mahična sa svojim predstavnicima susretu. Sa sretnim osmijehom na licima poručili su:

Martina Benković: „... Oduševljena sam i vjerujem kako je svima mladima ovaj susret dao nadu da se probudimo iz sna i posvetimo vjeri kako u svojoj župi tako i na osobnom području.“
Ana Brajković: „... Stvarno je prekrasno vidjeti toliko zajedništvo u ljubavi prema vlastitoj vjeri i toliko poštovanje mladih prema gradu heroju. Svi ti mladi pokazuju da i dalje živi nada i da ima vjere u bolje sutra.“
Martin Bekelja: „Prvi put, a samo pozitivni dojmovi... Ovo je bilo doista jedno predivno iskustvo vjere!“
Katarina Ladika: „... Domaćini su bili tako srdačni, gostoljubivi, a svi mladi simpatični, nasmijani!“
 
Na kraju susreta pozvao je kardinal Josip Bozanić sve mlade na sljedeći susret HKM u Zagreb 2020. istaknuvši da postoji samo jedan razlog ovog susreta: činjenica da je Krist uskrsnuo!

Sanja Benković Marković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: