HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.07.2023.

Djelatnici HKS-a hodočastili u Svetište Majke Božje Gorske u Loboru

Više od 160 djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta je sa svojim najbližima u četvrtak 13. srpnja 2023. hodočastilo do najstarijeg marijanskog svetišta na području sjeverozapadne Hrvatske, Svetišta Majke Božje Gorske u Loboru u Hrvatskom zagorju.



U podnožju svetišta kod župnog dvora Župe sv. Ane u Loboru hodočasnike su ugostili vlč. Tomica Božiček i načelnica općine Ljubica Jembrih, nakon čega su se zaputili šumskim putem od kapelice sv. Antuna do svetišta, moleći pobožnost križnog puta.

Crkva Majke Božje Gorske postoji stotinama godinama, a položaj na kojemu je sagrađena bio je mjesto prapovijesnog kontrolnog središta s kojega se kontrolirao okolni kraj i cesta koja je kroz uzak klanac prolazila ispod nje.



O povijesti arheološkog lokaliteta Majke Božje Gorske predavanje održao je prof. dr. Krešimir Filipec, voditelj arheoloških istraživanja na području svetišta od 2002., koji je ukratko predstavio bogatstvo nalaza: antičkog poganskog hrama iz 3. stoljeća, starokršćanske bazilike s krstionicom iz 5. stoljeća, starohrvatske drvene crkve iz 8. i 9. stoljeća, predromaničke crkve s kraja 9. stoljeća, te kasnoromaničke crkve iz 13. stoljeća na čijim je temeljima sagrađena i današnja gotička crkva iz 14. stoljeća barokizirana u 17. stoljeća.



Misu je predslavio pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju don Jerko Valković. Suslavili su rektor HKS-a vlč. Željko Tanjić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i v. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže vlč. Krunoslav Novak, vlč. Josip Bošnjaković sa Sveučilišnog odjela za psihologiju te sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić. Pjevanje su predvodili voditelji Pjevačkog zbora Chorus Unicath dr. sc. Ana Šeremet, dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić i Marin Čargo na orguljama, uz djelatnike HKS-a.

Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje uz ručak u Društvenom domu u Loboru.

Hrvatsko katoličko sveučilište
Ispišite stranicu: