HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2023.

Dječje ljeto u Župi sv. Marka Križevčanina

Dječje ljeto u Župi sv. Marka Križevčanina održalo se od 26. do 29. lipnja, a u njemu je sudjelovalo 85 djece u dobi od 7 do 13 godina. Ovogodišnji susreti odvijali su se pod geslom: „Idi pa i ti čini tako“ (Lk 10, 37). Uz djecu su svakoga dana bili njihovi animatori koji ih su kroz razne zabavne, edukativne, duhovne i kreativne radionice upoznali s duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa.



Dani su započinjali zajedničkom molitvom i pjesmom u crkvi koju su vodili župnik vlč. Damir Bačun i pastoralni pomoćnik vlč. Branimir Jagodić. Program se nastavljao u župnim prostorijama razgovorom o Božjem milosrđu. Prvoga su se dana u sklopu kreativnih radionica izrađivali pokloni i pisale poruke za korisnike Doma za starije osobe Trešnjevka koji se nalazi na području Župe. Time je nastavljena tradicija održavanja karitativnih radionica kojima najmlađi župljani redovito uveseljavaju najstarije članove župne zajednice. Popodne je bilo rezervirano za tradicionalni vodeni dan. Vatrogasci DVD-a Jarun iznenadili su djecu i nakratko ih osvježili.



Drugoga dana animatori su kroz zanimljiv skeč uprizorili tjelesna i duhovna djela milosrđa. Djeca su pažljivo slušala i promatrala, a nakon skeča se i aktivno uključila u raspravu. Ostatak dana bio je rezerviran za natjecateljske igre. Podijeljeni u četiri grupe, pokazali su pravi natjecateljski duh nastojeći prikupiti što veći broj bodova za svoju grupu. Posebno dirljiv bio je treći dan. Okupljena oko oltara, djeca su molila pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i tako još više produbila svoj odnos s Gospodinom. Mnogi su tada iskoristili priliku i za svetu ispovijed. Dan je nastavljen igrama i plesovima kojima su djeca posebno bila oduševljena.



Posljednji dan bio je izuzetno dinamičan. Srca svih prisutnih posebno su ispunile gošće, gospođe Blaga i Katarina iz udruge La Verna koje su veoma strpljivo i temeljito odgovarale na brojna dječja pitanja o njihovom radu. Nakon radionice uslijedila je igra Potraga za molitvom u kojoj su djeca rješavala zagonetke i zadatke koji su ih vodili do rješenja, odnosno molitve Božjem milosrđu. Ovom igrom završio je natjecateljski dio, a proglašena je i pobjednička grupa. Oratorij je okrunjen svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik vlč. Damir Bačun dok je na raspolaganju za sakrament pomirenja bio mladomisnik vlč. Krunoslav Hikec. Na svetoj su se misi okupili roditelji i članovi obitelji kako bi svi zajedno zahvalili na brojnim primljenim milostima i novim prijateljstvima. Djeca su se razišla punih srca s novim znanjima i iskustvima te u iščekivanju budućih oratorija.



Maja Đaković
Ispišite stranicu: