HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.02.2023.

Dječja subota u Župi sv. Marka Križevčanina

U subotu, 18. veljače 2023. godine u Župi sv. Marka Križevčanina održao se oratorij za djecu od prvog do sedmog razreda osnovne škole. Oratorij je organiziralo 20-ak župnih animatora u suradnji sa župnikom preč. Damirom Bačunom. U oratoriju je sudjelovalo 50-ak djece, a tema susreta bila je Vjera i znanost.



Susret je započeo molitvom i pjesmom u crkvi koju je predvodio naš đakon vlč. Krunoslav Hikec, a nakon molitve oratorij se nastavio u župnoj dvorani skečem koji su pripremili animatori.

Skečem je bilo prikazano suđenje petorici znanstvenika, a suđenje je bilo bazirano na činjenici da znanstvenik ne može ujedno biti i vjernik. Branitelj odlično je obranio znanstvenike i sudac je na kraju suđenja presudio u korist znanstvenika. Nakon skeča djeca su se podijelila u male grupe i razgovarali o enciklici Fides et ratio koju je 1998. napisao papa sveti Ivan Pavao II. Djeca su naučila što znači enciklika, upoznala se sa životom grčkog filozofa Aristotela, saznala čime se bave filozofi i ono što je najvažnije, promišljala o rečenici iz papine enciklike: "Vjera i znanost su poput dvaju krila kojima se ljudski duh uzdiže k promatranju istine.", na kojoj su se posebno zadržali.



Završivši s razgovorom na ovu temu svaka je grupa naučila nešto o onom znanstveniku po kojem je dobila ime. Sveukupno je bilo pet znanstvenika i pet grupa: Isaac Newton, Charles Darwin, Nikola Kopernik, Albert Einstein i Georges Lemaitre. Saznali su nešto o znanstveniku i o onome što je otkrio ili izumio, pogledali slike njegovih otkrića ili izuma, čuli neku zanimljivost o njemu i pročitali neke njegove citate.



Priču o znanstveniku završili su kreativnim radom tijekom kojega suizrađivali maketu onoga što je znanstvenik otkrio ili izumio. Tako je grupa Nikole Kopernika izradila maketu Sunčevog sustava, grupa Alberta Einsteina maketu jednostavnog televizora, grupa Isaaca Newtona maketu Newtonovog njihala itd. Vrijeme provedeno za stolom završili su plesanjem robotskog plesa i užinom.

Zadnjih sat i pol vremena našega susreta bio je ispunjen igrama koje su nosile imena naših znanstvenika. Djeca su se u sklopu svojih malih grupa kretala po punktovima igara i na taj način skupljala bodove. Na kraju je proglašena grupa pobjednik i dobili su simboličnu nagradu.



Susret je završen misnim slavljem tijekom kojeg je predslavitelj, pastoralni pomoćnik vlč. Branimir Jagodić, pažnju skrenuo na to da sreću i veselje koje su okupljeni doživjeli na oratoriju ne čuvaju samo za sebe, nego da ih šire dalje među svojom obitelji i prijateljima.

Dora Šmit 
Ispišite stranicu: