HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.05.2023.

Deveti utorak sv. Antunu Padovanskom u Sesvetskim Selima

U Župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima u tijeku je pobožnost „13 utoraka sv. Antunu“. Devetog utorka, 9. svibnja misno slavlje predvodio je preč. Ivica Budinšćak, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera Zagrebačke nadbiskupije.



Preč. Budinšćak je na početku svoje propovijedi spomenuo da se “danas, nalazimo na vjetrometini života i često prema nama ne leti kamenje kao da bi nas netko želio ozlijediti, ali vijesti, događaji, okruženje, ponašanje bližnjih mogu prouzročiti nemir u čovjeku koji se onda pita kako dalje i ima li sve to oko njega smisao. No, danas, kada gledam lik sv. Antuna u ovoj crkvi potiče me na razmišljanje. Sv. Antun u ruci drži dijete Isusa. Dijete je simbol Isusa. Što čini Antun? Desnom rukom drži dijete, a lijeva mu je u zraku. Što pritom Isus čini? Traži njegovu drugu ruku. Ti i ja stavimo sliku na sebe. Ako uzmeš svoje obje ruke i staneš ravno – dobiješ znak križa koji svakodnevno činiš na sebi. Na tom križu nedostaje Isus koji traži tvoju desnu i lijevu ruku, tvoj um, jezik i srce da dođe na taj križ”, poručio je propovjednik okupljenima.

U nastavku se preč. Budinšćak osvrnuo na Isusove riječi o miru koji ostavlja svojim učenicima. “Nije to mir zakona, dogovora, propisa, trenutačni nego mir u tvojem srcu koji je vječni. Kada ga izgubiš, znaš i kako ga pronaći. Kako to? Raširi svoje ruke i zapitaj se gdje si izgubio Isusa. Gdje je na tvojem tijelu taj Isus? Danas nam Isus u Evanđelju kaže neka se ne uznemiruje tvoje srce. Ne plaši se, ne boj se. Ne dopusti da stvari oko tebe unište ono što imaš u sebi! Ne zaboravi Onoga zbog kojega si danas ovdje kada danas izađeš van! Mi koji smo ovdje smo sol, riječ, Isusova desna i lijeva ruka”, naglasio je preč. Ivica Budinšćak.



“Zašto to sve činimo? Zato što znam da je moj život prolazan i ovo što sada živim je most, put kojim idem. Ono što oko nije vidjelo, ljudsko srce osjetilo, uho čulo – to Bog pripravlja svojima. Pokušajte se sjetiti najgorih stvari u svojemu životu, grijeha koji vas je toliko dugo proganjao, najteži od svih koje ste učinili. A što ste na ispovijedi čuli? Idi i ne griješi više! Isus kaže da u kući Njegovog oca ima mnogo stanova. Na početku našega imena piše kada proživimo ovaj život? Počivao u miru, nije li tako? Zato taj mir, dragi brate i sestro, nemoj nikada izgubiti. Jer, kada imaš mir u srcu, nema čovjeka kojemu ne možeš oprostiti. Kada mir u srcu imaš s kojom se nećeš moći suočiti. Kada mir u srcu imaš, nikada nećeš Isusa izgubiti. Traži taj mir u sebi. U sebi ga možeš pronaći s ovim djetetom koje u ruci drži sv. Ante”, zaključio je propovijed preč. Ivica Budinšćak. 

IKA
Ispišite stranicu: