HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.07.2016.

Dekanatsko hodočašće na Trški Vrh



Već nekoliko godina zaredom, prve nedjelje u mjesecu srpnju svećenici Krapinskog dekanata organiziraju hodočašće župa dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu.

Prije misnoga slavlja uslijedila je pobožnost Puta svjetla kojeg je napisao zabočki župnik Marijan Culjak.

Na početku misnoga slavlja domaći župnik i dekan Krapinskog dekanata vlč. Tomislav Šestak pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanje naše nebeske Majke Marije. Misno slavlje predvodio je vlč. Zlatko Pavetić, župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju uz koncelebraciju svećenika iz dekanata, dvojice trajnih đakona Slavka i Samsona te bogoslove: Tonija, Matiju i Alena.
       
U poticajnim riječima homilije okupljenim vjernicima vlč. Pavetić naglašava našu odgovornost prema daru evanđelja, predivne pouke koja nam dolazi od današnjeg odlomka. Poziv je da razmišljamo i uzmemo srcu veličinu ljubavi Isusove za nas, bogatstva i vrijednosti milosti i istine koju nam je On darovao, jedina u stanju da rasvijetli svijet, da nas pouči putu pravoga mira, da stvori u nama novo srce i bez kojega naš svijet se ne bi mogao mijenjati.

Kršćanin je poslan da donosi mir: ali ne s čarobnim štapićem, već počinjući sa  srećom stečenom, življenom, uvjerenom. Franjo Asiški, Vinko Paulski, Ivan Bosco… svi su oni nosili mir, jer su ga imali u sebi. A imali su ga jer su odbacili kratkotrajne nade da bi prigrlili Onoga koji je jedini primjeren srcu i ljudskim problemima: ime mu je Bog! – ističe vlč. Pavetić.
       
Učimo danas i od Marije kako valja ponizno, u tišini srca hodočastiti, putovati i osluškivati Riječ Božju koja nam se svake nedjelje daruje za hranu i na koncu kako valja blagovati plod rada čovječjega koji se na oltar donosi i prinosi kao živi kruh koji je s neba sišao, a koji se pretvaraju u duhovnu hranu u živoga Krista. 

To je i naš put kako sačuvati vjeru, plodove i jednoga dana ih donjeti pred Gospodina u nebo – zaključuje vlč. Pavetić.
       
Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.  


Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: