HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2023.

Dekanatski susret ministranata Samoborsko-okićkog dekanata



Po geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite“ (Rim 12,12) održan je u subotu 11. ožujka u Župi Krista Kralja u Domaslovcu dekanatski susret ministranata Samoborsko-okićkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Domaslovec, Lug Samoborski, Samobor, Sveta Marija pod Okićem i Sveti Martin pod Okićem.
 
Susret je započeo u 10 sati u župnoj crkvi u Domaslovcu pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od ove pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Susret je bio obilježen i upoznavanjem ministranata s misijskom djelatnošću te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su trojica sjemeništaraca te nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.
 
Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata. Na susretu je sudjelovalo 64 ministranta: 2 predškolca, 54 osnovnoškolaca i 8 ministranata srednjoškolaca. Po završetku uvodnih igara uslijedila je prigodna kateheza koju je vodio vlč. Pavlaković.
 
Cilj je bio upoznati život i djelo mlade laikinje Jeanne Bigard koja je zaslužna za osnivanje Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola, a zatim su ministranti pobliže upoznali na koji način postati duhovna i materijalna potpora u ostvarivanju već spomenutog djela. Potom je uslijedila priprema za sakrament svete ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili prisutni svećenici iz dekanata trajalo je euharistijsko klanjanje nadahnuto mislima kardinala Franje Kuharića o svećeništvu koje je predvodio povjerenik Pavlaković.
 
Vrhunac susreta bila je sveta misa. Predvoditelj ovog slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Antom Bojanićem, samoborsko-okićkim dekanom preč. Ivicom Cikom te okupljenim svećenicima iz dekanata. Đakonsku službu za vrijeme misnog slavlja vršio je vlč. Domagoj Topić, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori župe domaćina potpomognuti skladnim glasovima sjemeništaraca i okupljenih ministranata.
 
Na koncu misnog slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim svećenicima i ministrantima, molitvu za duhovna zvanja (i ona misijska) koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., spomenuvši se i dvadesetprve obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića koji je kao mladi župnik Svete Marije pod Okićem i Samobora svojedobno djelovao u ovom dekanatu.
 
Po završetku svete mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina, a potom se druženje nastavilo ispred župne crkve kroz igre i ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih osmorica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.
 
U 16 sati započela je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici ministranata potpomognuti sjemeništarcima, a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom misijskih nagrada svim sudionicima, koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.








Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: