HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.04.2018.

Dekanatski susret ministranata Resničkog dekanata u Sjemeništu na Šalati



Pod geslom "Takvih je kraljevstvo nebesko" (Mt 19, 14), održan je u subotu, 7. travnja ove godine u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Resničkog dekanata Zagrebačke nadbiskupije. Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata, osim župa: Zagreb – Kozari Bok, Zagreb – Peščenica i Zagreb – Šanci/Savica.



Susret je započeo u 14 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK - zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca te skupina sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije.



Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su animirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 26 ministranta: 22 osnovnoškolca i 4 ministranta srednjoškolca iz 5 župa Resničkog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 20 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 - 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente.



Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u dvorištu Sjemeništa, a nakon mnogih pobjeda i poraza u različitim društvenim igrama, susret se nastavio kratkim filmom o ministrantskoj službi u režiji portala Nova Eva, a s posebnom pozornošću okupljeni ministranti poslušali su svjedočenje sjemeništarca Maria Perinca o njegovom duhovnom pozivu i životu u Sjemeništu.



Od 17.30 sati dvojica svećenika bila su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio manji broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s preč. Rektorom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju - Kraljicu svećenika.



Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji je sudjelovao vlč. Goran Bužak, odgojitelj u Sjemeništu. Ljepoti slavlja pridonijeli su i sjemeništarci u asistenciji potpomognuti predstavnicima ministranata iz svake od župa Dekanata, a liturgijsko pjevanje predvodili su okupljeni vjernici i ministranti uz orguljašku pratnju Vedrana Jakića, sjemeništarca maturanta.



Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i svećenicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima. Svaki ministrant dobio je molitvenik "Idimo k Josipu" - dvanaesto prošireno izdanje koje na 240 stranica donosi mnoštvo molitvenog sadržaja obojanog prekrasnim fotografijama i tekstovima o sv. Josipu, budući da je u Zagrebačkoj nadbiskupiji završila „Godina sv. Josipa“ ovime se želi i nadalje promovirati pobožnost prema zaštitniku Hrvatske domovine.



Sâm susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20 sati. Novi susret u planu je za Prvu subotu mjeseca svibnja (05. 05.), na kojem će sudjelovati ministranti Tuheljsko-pregradskog dekanata, a održat će se u Zagorskim Selima.



Ispišite stranicu: