HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.02.2023.

Čučerski župni Caritas gradi zajedništvo koje traje i poslije blagdana

Na prošlogodišnjem Natječaju za dodjelu sredstava župnim caritasima Caritas Zagrebačke nadbiskupije podijelio je za pet (5) projekata ukupno 50.000,00 kn. Kroz razgovor s voditeljicom Caritasa župe Pohoda Bl. Djevice Marije u Čučerju gđom Marinom Šturlić, predstavljamo projekt »Nabava opreme potrebne za organiziranje kreativnih i edukativnih radionica u novom župnom pastoralnom centru«, koji je nadbiskupijski Caritas podupro s 5.000,00 kn.



»Tijekom prošlogodišnjeg došašća organizirali smo četiri (4) subotnje radionice adventskih vijenaca i darova za sv. Nikolu, zatim prikupljali i slagali domaće kolaće, uzgajali božićnu pšenicu te izrađivali tradicijski božićni nakit tzv. 'čučerski kinč'. Kroz akciju koju smo nazvali 'Daruj ruke Božiću' pokušali smo motivirati župljane da se uključe u spomenute radionice i u kupovinu onoga što su vrijedne ruke napravile. Prikupljenim sredstvima smo osigurali božićne pakete za naše korisnike i gradili smo zajedništvo u župi«, opisuje nam ovaj pothvat  Caritasa čučerske župe gđa Šturlić.

Posebno ističe etno-radionicu koju je je vodila gđa Snježana Marković, odgajateljica u vrtiću i članica HPD »Bosiljak«. Ona je poučavala djecu i mlade izradi tradicijskog božićnog nakita i sama ga izrađivala. Obukla je čučersku narodnu nošnju, govorila na domaćem izričaju i pričala o običajima i tradicji čučerskog kraja u vremenu došaća i Božića.



ŽUPLJANI SU TRAŽILI RUČNE RADOVE SVOJIH UNUKA

»Zahvalna sam Bogu što sam bila dio ovakvog projekta. Sretana sam što je odaziv majki i djece bio prilično velik i što smo u relativno kratkom vremenu mogle izraditi predivne vjenčiće. Bili smo sretni na prvu adventsku nedelju kada smo sve prodali, župljani nisu pitali za cijenu, dapače su tražili vjenčiće koje su izradili njihvi unuci. Bili smo izuzetno zadovoljnji i sretni i tako smo dočekali Božić, Isusovo rođenje jer smo ujedinili mnoge obitelji, pomogli mnogim potrebitim, sretni jer smo mogli svoje ruke i svoja srca dati malom Isusu«, izjavila je Andreja Zrinski, voditeljica radionice adventskih vjenčića.

»Sretna sam jer sam kroz radionicu povezala i stvorila zajedništvo više generacija. Djeca i roditelji izrađivali su poklone za sv. Nikolu koje smo drugu adventsku nedelju prodavali poslije  sv. mise. Djeca su bila ponosna i prilikom kupnje tražila svoje paketiće da ih pokažu roditeljima, da im ih kupe. Najviše nas veseli zajedništvo koje je bilo iskreno i nastavlja se i nakon božićnih blagdana. Veselimo se i korizmenim akcijama i svim prlikama na kojima možemo darovati svoje talente i tako izgrađivati svoju župnu zajednicu«, izjavila je Martina Novosel, voditeljica radionice darova za sv. Nikolu.

Kao predstavnica brojnih korisnika župnog Caritasa, izjavu je dala i gđa Marija majka četvero djece, od kojih su dvoje s posebnim potrebama. Uz njezina supruga, osmeročlanu obitelj čine još djed i baka. Gđa Marija kaže da se rado podruže u crkvenim radionicama, koje ih ispunjavaju srećom i veseljem: »Radionice su pune smijeha i zajedničkog druženja, a ponajprije nas veseli što tamo s našimm prilogom pomažemo drugima. Također se u radionicama pridružuju moja djeca, koju to također jako veseli. Želimo ostaviti i osvrt na našega divnog župnika Marka i gđu Marinu Šturlić i župni Caritas, koji nesebično daje za svoje župljane Čučerja. Također su i nama pomogli u obliku vaučera, s kojima smo kupovali materijal za popravak naše kuće i na tome im neizmjerno hvala. Hvala im na njihovom nesebičnom davanju i prilogu za sve župljane. Svima želimo mir i dobro i obilje Božjeg Blagoslova!«

LIJEPI PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Voditeljica Šturlić ističe kako su ih dobar odaziv na radionice i dobri rezultati prodaje ohrabrili da se dvije godine nakon potresa odvaže planirati i druge akcije jer su uspjeli  okupiti župljane i stvoriti jednu zdravu jezgru djece, mladih i starijih osoba spremnih dati svoje vrijeme i talente za izgradnju župne zajednice.

»Zahvaljujući novčanoj potpori koju je naš župni Caritas dobio od Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, nabavili smo tehničku opremu za organizaciju kreativnih i edukativnih radionica. Kupljena je tzv. 'pametna ploča', odnosno konfrencijski panel na koji se mogu integrirati različite funkcije projektora, elektronske table, stereo uređaja, ekrana i terminala za video«, objašnjava voditeljica Šturlić, izražavajući pritom žaljenje što je pastoralni centar još je uvijek u radovima - a u njemu se nalazi velika dvorana koja će služiti i za potrebe župoga Caritasa. Također se kasni i s obnovom i izgradnjom župne kuće.

»Kada se pastoralni prostor uredi i uvede grijanje planiramo organizirati pomoć u učenju, tzv. instrukcije, za djecu i mlade koji su u potrebi. Već su nam se javili studenti i profesori, naši župljani, koji su voljni volontirati. To će biti velika pomoć djeci i mladima, pomoć obiteljima u rasterećenju kućnog budžeta, a nadamo se se da će naš pastoralni centar postati i  okupljalište, duhovna oaza svih vjernika koji svoju župnu zajednicu osjećaju kao dom. Planiramo pokrenuti i glazbene radionice za djecu i mlade i sve ono što nam bude uzdizalo srce Gospodinu i što može pomoći našim obiteljima«, zaključuje voditeljica čučerskog župnog Caritasa, na kojega je župnik vlč. Marko Torbar posebno ponosan radi njegova zalaganja za potrebite poslije potresa. Nakon što su dijelili hranu, građevinski materijal, drva za ogrijev i hrabrili župljane kada su klonuli duhom. vlč. Torbar smatra da je došlo vrijeme da volonteri župnog Caritasa ostale vjernike još više približe Gospodinu, ponajprije svojim dobrim primjerom, a zatim i svjedočenjem.

Tekst: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Fotoarhiv Caritasa župe Pohoda Bl. Djevice Marije u Čučerju
Ispišite stranicu: