HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.06.2023.

Crveni križ i Caritas zagrebačke nadbiskupije provode projekt »Ublažavanje posljedica siromaštva na području Grada Zagreba«

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u partnerstvu s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije provodi EU projekt »Ublažavanje posljedica siromaštva na području Grada Zagreba«. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju Covid-19. Provedba projekta traje od ožujka 2022. godine do 25. lipnja 2023. godine.


 
Projektom je obuhvaćeno 4.000 korisnika koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva na području Grada Zagreba. Osigurano je sveukupno 25.000 paketa hrane, 2.000 paketa higijenskih potrepština i 150 paketa za beskućnike. Paketi hrane i higijene su korisnicima distribuirani putem Socijalnog dućana Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i putem Socijalne samoposluge Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, dok su paketi za beskućnike distribuirani prema korisnicima Prihvatilišta za beskućnike GDCK-a Zagreb u Velikoj Kosnici i Caritasovog Prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu.
 
Kada govorimo o ublažavanju siromaštva, vrlo je važno istaknuti da se oko 30% proizvedene hrane u svijetu baci – kako se navodi na Portalu za sprječavanje otpada od hrane, kojega vodi Odjel za sprječavanje otpada od hrane pri Ministarstvu poljoprivrede (https://hrana-nije-otpad.mps.hr/doniranje-hrane/e-doniranje). Nadalje se navodi: Postoji niz razloga za doniranje viškova hrane koja je i dalje sigurna za konzumaciju. Jedan od najvažnijih razloga je pomoć ljudima koji su u potrebi, no svakako treba nadodati i ekonomsku uštedu i pozitivan ekološki aspekt budući da velike količine viškova hrane koje završe kao otpad imaju negativan utjecaj na okoliš.


 
Ako su vas ove informacije potaknule na darivanje hrane, zacijelo se pitate koju hranu možete donirati i gdje je možete predati. Odgovor je jednostavan - možete donirati sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja! Ako živite na području Grada Zagreba, donacije u hrani možete predati u Caritasovu socijalnu samoposlugu u Crnojezerskoj 20 i/ili u Socijalni dućan GDCK Zagreb u Heinzelovoj 64-66. Na području Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije donacije se mogu predati župnim caritasima.
Više o doniranju hrane možete saznati u Vodiču o doniranju hrane (2019.) Ministarstva poljoprivrede kojega možete preuzeti s poveznice https://www.hgk.hr/documents/mp-vodic-za-doniranje-hrane5dde9620307e4.pdf.


 
Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenoga križa Zagreb i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
 
Tekst pripremili:
Gradsko društvo Crvenoga križa Zagreb
i Caritas Zagrebačke nadbiskupije


Fotografije: GDCKZ i CZN
Ispišite stranicu: