HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.11.2016.

Crkva na Jarunu proslavila obljetnicu posvećenja



U subotu, 12. studenog crkva Sveta Mati Slobode proslavila je 16. obljetnicu otkako je zagrebački nadbiskup i hrvatski kardinal Josip Bozanić posvetio crkvu na Jarunu, pet godina nakon polaganja njezina kamena temeljca.

Dogodilo se to 2000. godine, 12. studenoga. Ime zavjetnoj crkvi, koja je izgrađena u spomen hrvatskim poginulim braniteljima, odabrao je kardinal Franjo Kuharić iz drevnih litanija Majke Božje Trsatske. Ideju o izgradnji crkve dao je pokojni don Petar Šimić. On je liturgijski i funkcionalno osmislio prostor i vodio cjelokupnu izgradnju. Crkva je izgrađena po nacrtu arhitekta Nikole Bašića.

Na proslavi dana Svetišta župe u 10.30 sati, koju je predvodio župnik don Ante Vasilj, okupilo se mnoštvo vjernika koji su htjeli prisustvovati otvaranju i svečanom blagoslovu Svetih vrata.

Večernje euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup, mons. dr. Jure Bogdan u pratnji vlč. Marka Mede, svećenika iz Vojnog Ordinarijata. U koncelebraciji su također bili i salezijanski provincijal don Pejo Orkić, domaći župnik don Ante Vasilj, dekan Trešnjevačkog dekanata vlč. Damir Bačun, tajnik provincije don Stjepan Bolkovac, provincijalni ekonom don Tihomir Šutalo, ravnatelj zajednice za odgoj i zvanja u Podsusedu don Mladen Delić, voditelj Oratorija na Knežiji don David Leskovar te još brojna braća svećenici.



Svetu misu animirao je Mješoviti zbor župe i zbor s Trsata iz Rijeke. Gospodin Ante Ledić se na kraju mise zahvalio biskupu na dolasku u ime Odbora gradnje Svetišta te mu uručio prigodan poklon. Najvažnija misao koju bismo trebali upiti svim svojim bićem je sljedeća: kršćani ne postajemo genetskim naslijeđem ni pristupnicom već autentičnim vjerničkim životom!



Pokojni don Petar Šimić i svi župljani koji su, svaki na svoj način, sudjelovali u izgradnji crkve zorno nam prikazuju na koji način trebamo nasljedovati Krista jer ovaj hram nije izgrađen od bogatih već od onih koji vjeruju!


Paula Zujić i Marino Pleić
župni medijski suradnici Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: