HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.02.2022.

Caritas Župe sv. Vida u Brdovcu osigurao ogrjev za 12 obitelji

Upornim i dugotrajnim traženjem donacija za razne potrebe svojih socijalno ugroženih župljana, Caritas Župe sv. Vida u Brdovcu uspio je osigurati ogrjev za 12 obitelji, na čemu posebno zahvaljuje Hrvatskim šumama na donaciji vrijednoj 5.000 kuna.

Župni Caritas uspio je organizirati prijevoz doniranih 16 m3 drva u trupcima pred župni dvor na sam Badnjak prošle godine. Taj prvi prijevoz bio im je najveći problem, a zatim je sve išlo lakše, ali ne bez puno truda jer je provedba akcije zahtijevala oko 50 sati volonterskog rada.

Fotoarhiv Caritasa Župe sv. Vida u Brdovcu

"Piljenje drva, koje je trajalo tjedan dana, volonterskim radom obavio je naš župljanin gospodin Vedran. Zatim je počela podjela drva, koja je završila 22. siječnja. Sedam obitelji samo je preuzelo drva, a ostalima su ih dostavili naši volonteri. Ovisno o domaćinstvu, davali smo od 1,5 m2 do 2 m2 drva. Ovom akcijom pomogli smo trideset i osmero (38) župljana, među kojima je trinaestero (13) djece", izvješćuje voditelj župnoga Caritasa u Brdovcu Krešimir Tuđina, napominjući pritom da je troškove od 2.200 kuna, za piljenje drva i njihov prijevoz na adrese korisnika, podmirio župni Caritas.

Kratki izvještaj o ovoj hvalevrijednoj akciji neka zaključi jedna zahvala korisnika, ona od obitelj Krajnović: "Dragim volonterima župnog Caritasa od srca hvala! Neka Vas i Vaše obitelji čuva dragi Bog!"

CARITAS ŽUPE SV. VIDA U BRDOVCU

"Organizirani karitativni rad u Župi sv. Vida u Brdovcu zaživio je početkom devedesetih godina, zbog ratnih događanja u našoj Domovini, a župni Caritas je službeno registriran 2002. godine", doznajemo od voditelja Tuđine.

Caritas Župe sv. Vida trenutno ima petnaest stalnih volontera, uključujući voditelja, koji se skrbe za 56 korisnika, od kojih su 19 samci; 10 obitelji do 2 djece; 9 brojnih obitelji; 3 staračke obitelji; 5 obitelji s osobom s invaliditetom; 8 samohranih obitelji; te još 2 obitelji u potrebi, koje su izvan navedenih kategorija.

Sredinom prošle godine uredili su prostor Caritasa. Od ove korizme počinju s prikupljanjem namirnica zadnji tjedan u mjesecu kroz cijelu godinu za svoje župljane, a planiraju uvesti dežurstvo u župnom Caritasu jednom tjedno po dva sata.

"Naš župni Caritas godišnje organizira četiri do pet akcija te oko deset podjela pomoći potrebitima. Redovite podjele su za Uskrs i Božić, odnosno kroz korizmu i došašće, a izvanredne organiziramo na zamolbu korisnika. Paketi pomoći teški su do 15 kg, a sastoje se od prehrambenih namirnica", opisuje voditelj Tuđina te objašnjava kako se, uz pružanje materijalne pomoći, volonteri nastoje približiti korisnicima kroz razgovor, tako da taj susret bude ne samo materijalna, nego i duhovna okrjepa.

"Početak 2020. godine započeli smo prikupljanjem donacija za stradale u potresom pogođenom području na području Banovine. Volonteri našega Caritasa tamo su u dva navrata dopremili doniranu pomoć. Posjetili smo Glinu te mjesta Kihalac i Prekopu. Također smo pružili pomoć u namirnicama, odjeći i obući i trima obiteljima koje su došle u našu župu zbog potresa", s posebnim ponosom se prisjeća gospodin Tuđina, voditelj župnog Caritasa, ističući da su također pružili i značajnu pomoć od 9.675,25 kuna obitelji Čajić koja je u njihovoj župi stradala u potresu, a pogođena je i drugim nesrećama. I ta obitelj je jako zahvalna na pomoći Caritasa, a dirljivo je bilo doživjeti kako je spremna od svojih skromnih mogućnosti odvojiti nešto za one koji su u još većoj potrebi od njih.

Voditelj Tuđina također prenosi zahvalu za pomoć župnom Caritasu od gospodina Zvonka Dujmovića, branitelja, a posebnu zahvalu za donaciju dodatka prehrani "BioBran" izrazila je i gđa Šolčić Andrea, majka četvero djece, koja boluje od karcinoma.

Sva ova karitativna nastojanja i pothvati potvrđuju da je i u brdovečkom kraju vjera ljubavlju djelotvorna, što je znak i da je vjera u ovoj župi živa. To potvrđuje i vlč. Danijel Hačko, upravitelj Župe: "Caritas Župe sv. Vida mučenika u Brdovcu na poseban način se iskazao u brizi i solidarnosti sa svima koji su izgubili svoje domove na području Banovine tijekom strašnog potresa koji nas je snašao na kraju 2020. godine. Članovi župnog Caritasa su vrijedni i požrtvovni ljudi koji svoje slobodno vrijeme daruju da bi iskazali kršćansku ljubav i blizinu najpotrebitijima. Zahvaljujem i svim župljanima koji su prilikom svake akcije Caritasa raspoloženi za pomoći bilo u hrani, potrepštinama i svojim novčanim prilogom. Zahvaljujem i Hrvatskim šumama koje su darovale drvo za ogrjev koje je najpotrebnije mnogima u ovim zimskim mjesecima. Neka dobri Bog uzvrati svakom na ljubavi i brizi prema njegovim siromasima."

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: