HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.04.2023.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao radionice za djecu i roditelje raseljene iz Ukrajine

Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je radionice za djecu i roditelje raseljene iz Ukrajine, u cilju socijalne integracije i pružanja psihosocijalne podrške djeci i roditeljima zbog proživljenog straha, traume i bespomoćnosti, te pronalaženje smislenih aktivnosti u kojima će se djeca osjećati korisno i uspješno.



Radionice su održane u utorak 25. travnja, od 15:00 do 17:00 sati u sjedištu nadbiskupijskog Caritasa u Babonićevoj ulici 121 u Zagrebu, a voditelji radionica bili su djelatnici Caritasove socijalne službe, Obiteljskog savjetovališta te volonteri.

Program je započeo pjesmom »Krist na žalu« koju je uz zvuke gitare animirao skladatelj i glazbenik Slavko Nedić, a zatim je okupljene srdačno pozdravila ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, izrazivši nadu u skori završetak rata te da će se u miru moći vratiti u svoju domovinu.

U okviru programa održana je rekreativna radionica za djecu i roditelje, s igrom upoznavanja »Mreža prijateljstva« (Klupko vune) i timskom igrom »Toranj«, a zatim kreativne radionice za djecu - izazovne slagalice (misaona igra) i izrada ukrasnih predmeta (privjesci za ključeve, magnetići i sl.).

Radionice koje su stručni zaposlenici Caritasa pripremili s puno truda i ljubavi razveselile su kako djecu tako i starije sudionike ovoga programa, među kojima je bilo i baka.



Posebno iznenađenje za djecu bili su prigodni darovi koje za ovu prigodu u ime iDemo instituta za demokraciju Caritasu uručio gosp. Mišo Nejašmić, direktor i urednik Naklade Jesenski i Turk. Komplete pribora za likovnu kulturu, donacije tvrtke TOZ Penkala, s edukativnom interaktivnom slikovnicom »Moja Hrvatska« na ukrajinskom jeziku, djeci je podijelila ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar.

Za djecu, ali i za mlade te starije korisnike u Caritasovoj kući u Kustošiji, u kojoj se na smještaju nalaze osobe raseljene iz Ukrajine, gosp. Nejašmić uručio je i vrijedan komplet knjiga na ukrajinskom jeziku, također dar iDemo instituta za demokraciju.

Igrom i kreativnim sadržajima zagrebački Caritas tako je uljepšao i olakšao još jedan dan osobama raseljenima iz Ukrajine, s kojima suosjeća i pomaže im od početka ratnih stradanja u njihovoj domovini.

Teks i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: