HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.09.2016.

Budimo uvijek otvoreni za Isusovu školu ljubavi



FOTOGALERIJA

Župa Uzvišenja Svetog Križa u Kerestincu proslavila je u srijedu, 14. rujna 2016. godine blagdan svog nebeskog zaštitnika. Euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proslavljena je ujedno i 15. obljetnica osnutka kerestinečke župe. Na početku slavlja Kardinala je pozdravio domaći župnik preč. Dragutin Bubnjar, poručivši mu da moli za ovu župnu zajednicu kako bi postala jedna duša i jedno tijelo.
 
Danas smo došli ovamo da kao župna zajednica osjetimo da pripadamo jedni drugima, da nas ovdje okuplja Bog u Duhu Svetomu. Došli smo da podignemo svoj pogled i da ga usmjerimo prema križu Gospodina našega Isusa Krista – rekao je Kardinal uvodeći u euharistijsko slavlje.
 
U svojoj je homiliji kazao kako mi vjernici gledamo Krista na križu da bismo poput njega mogli prihvatiti svoj križ. Nema čovjeka koji se ne susreće s križem. Ne treba križ tražiti, on neizbježno dolazi na put našega života – istaknuo je. Bog ne traži od nas da molimo za križ, ali nam pokazuje kako križ prihvatiti kad on dođe u naš život. Mudrost križa govori da je čovjekov put put po križu, po smrti do uskrsnuća. Ništa se u životu ne postiže bez žrtve, veće ili manje – naglasio je.


 
Isus koji je bio Sin Božji, nastavio je Kardinal, nije se tvrdo držao svoje jednakosti s Bogom Ocem, nego je preuzeo našu ljudsku narav koja je ranjena grijehom i prihvatio ljudski život do mjere križa da bi nam pokazao kako treba živjeti. Krist nije ostao na križu, on je uskrsnuo. On je pobijedio i zlo i smrt i pokazao Božju ljubav kako bismo se i mi u susretu s križevima susreli s Bogom koji nam je blizu, koji nas prihvaća, koji nas diže – rekao je Kardinal.
 
Podsjetio je da se nalazimo u Godini milosrđa, te vjernicima poručio da se približe Bogu i zamole ga da ih očisti i oslobodi. Mi smo ponekad u opasnosti da zaboravimo od Boga tražiti oproštenje i ostajemo u svojim nevoljama, pritisnuti, nemirni, bez perspektive, a on čeka. Kršćanin je onaj koji uvijek ima priliku približiti se Bogu koji je ljubav i milosrđe – kazao je Kardinal.


 
Osvrćući se na današnju proslavu 15. obljetnice osnutka župe, vjernicima je poručio da ljube svoju crkvu i da rado dolaze u nju. Župa je mjesto gdje se uči kako živjeti. Budimo uvijek otvoreni za Isusovu školu ljubavi – zaključio je svoju homiliju kardinal Bozanić.
 
Prije završnog blagoslova riječi zahvale Kardinalu uputio je zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Ivica Pavlić, a obitelj Kršnjavi Kardinalu je darovala reljef Blažene Djevice Marije koja razvezuje čvorove.
 
Okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić, istaknuvši kako u našoj sredini imamo jednog suvremenika koji nas neprestano uči kako nositi križ – blaženog Alojzija Stepinca. Njegov križ nije bio lagan, ali je naš blaženik zadržao vedrinu, mir i dobrohotnost. Tako se nosi križ kad se gleda Isusa Krista. Stoga kad vam bude teško, pomolite se našem blaženiku. Neka nas on uvijek zagovara kod Boga – zaključio je Kardinal.


 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su domaći župnik preč. Dragutin Bubnjar, župnik Župe Uznesenja BDM u Brezovici vlč. Zvonko Vuković, župnik Župe sv. Josipa Radnika u Zdenčini vlč. Juraj Oštarjaš, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Rakovom Potoku vlč. Stjepan Drugčević, župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Rakitju vlč. Božidar Cindori, župnik Župe Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji vlč. Marijan Kušenić, te župnik Župe sv. Ivana Nepomuka u Stupniku vlč. Dubravko Škrlin Hren.
 
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: