HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.12.2022.

Božićni susret kardinala Bozanića i ravnatelja predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije



U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u utorak 20. prosinca 2022. godine održao se božićni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i ravnatelja predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Zagrebačke nadbiskupije.


Susretu su, uz okupljene ravnatelje i predstojnicu Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženku s. Valentinu Mandarić, prisustvovali i g. Luka Juroš, pročelnik ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba; gđa Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje; g. Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja; preč. Marko Kovač, biskupski vikar i kancelar NDS-a; preč. Ivan Lukić, ravnatelj NPI-a te brojni drugi visoki uzvanici.



Predstojnica Ureda za vjeronauk s. Valentina Mandarić na početku susreta pozdravila je sve okupljene te izrazila zadovoljstvo što se ovaj susret ponovno održava nakon dvogodišnje pauze. Okupljene je u ime gradonačelnika Grada Zagreba pozdravio g. Luka Juroš istaknuvši promjenu koja se događa u osnovnim škola - uvođenje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce. Naglasio je kako se radi o vrlo bitnoj promjeni za djecu i za cijeli sustav obrazovanja u Hrvatskoj.



Gđa Brezak Stamać u svom je obraćanju kazala kako je hrvatska tradicija izrazito srasla s Božićem i kršćanskim blagdanima u ovom vremenu, a Božić je čestitala ulomkom iz romana Zlatarovo zlato Augusta Šenoe u kojem opisuje Božić. Ravnatelj NCVVO-a g. Vinko Filipović pozvao je sve okupljene da poruke Božića žive svaki dan.

U ime ravnatelja govorili su s. Antonija Matić, ravnateljica DV "Blažena Ozana"; gđa Jelena Ivaci, ravnateljica OŠ bana Josipa Jelačića u Zagrebu te g. Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole "Vladimir Prelog" u Zagrebu.



S. Antonija Matić kazala je kako su u svakom djetetu dužni vidjeti Dijete koje je promijenilo svijet, a na kraju je zahvalila kardinalu Bozaniću na podršci. Gđa Ivaci istaknula je kako promjene utječu na okolnosti u kojima se sve odgojna dimenzija škole sve više zanemaruje. Dodala je kako se preporučuju u Nadbiskupove molitve kako bi se duhovno ojačani mogli nositi s budućim izazovima.

U ime ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova g. Zlatko Stić pozdravio je sve okupljene te naglasio kako bi odgoj uvijek trebao imati centralno mjesto u razvoju današnjeg suvremenog društva.




Kardinal Bozanić u svom je obraćanju istaknuo kako: "Djecu i mlade treba odgajati za novi odnos prema sebi, svijetu, prirodi, bližnjima, posebno prema najugroženijima i najslabijima. Tomu može pridonijeti izgradnja novih, otvorenih i snažnih zajednica koje se nadahnjuju kršćanskim i općeljudskim vrjednotama. Našem su društvu potrebni mladi osjetljivi za potrebe najugroženijih: siromašnih, bolesnih, izbjeglih i prognanih, starijih, socijalno, intelektualno i duhovno ugroženih. Najugroženiji članovi u našim zajednicama predstavljaju periferije na koje smo pozvani ići i konkretnim djelima svjedočiti sućut, pomoć, odgovornost i solidarnost. Te periferije nažalost nisu daleko – susrećemo ih u središtu naših gradova, u obiteljima, u učionicama, na ulicama i trgovima, u domovima, na kolodvorima…"

Dodao je ne smijemo odvajati, a još manje suprotstavljati odgoj i obrazovanje jer oni djeluju komplementarno. "Odgoj bi trebao pružati potporu u procesu sazrijevanja osobe, jer obrazovanjem se postaje dobar stručnjak, a odgojem se postaje dobar čovjek. U jednoj se osobi treba sjediniti i dobar stručnjak i dobar čovjek."



Govoreći o dostojanstvu učitelja i odgojitelja kardinal Bozanić kazao je kako bismo mogli reći da je "učiteljsko zvanje u nekom smislu zvanje duhovne naravi, jer je posvećeno odgajanju, obrazovanju i očovječenju novih, mladih naraštaja. Nemjerljiv je doprinos odgojitelja i učitelja u odgoju djece i mladih, jer oni uvijek daju više od propisanoga, očekivanoga i plaćenoga."

Zaključio je svoje obraćanje božićnom čestitkom rekavši kako se Božja darežljivost i čovjekoljublje očitovalo "u liku malog Djeteta, u Božiću. Otvorimo se tom daru kako bismo u ovo božićno vrijeme bili dionici Božjeg i ljudskog dara; kako bismo postali dar svima s kojima ćemo dijeliti radost božićnih blagdana. Božić nam uvijek iznova priziva istinu o sveopćem bratstvu – cijelo čovječanstvo je jedna velika Božja obitelj u kojoj ima mjesta za svakog čovjeka i nitko ne bi smio biti isključen."



Na kraju susreta kardinal Bozanić primio je prigodne darove od sudionika susreta, a s. Valentina Mandarić zahvalila je svima na dolasku.
 
Adventskim pjesmama susret je uveličao zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta pod vodstvom dirigentice prof. Danijele Župančić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: