HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.12.2022.

Božićna misa slavljena u zatvoru Remetinec

U zagrebačkom zatvoru Remetinec u petak 23. prosinca vlč. Martin Krizmanić proslavio misu za tamošnje zatvorenike, a za vrijeme misnog slavlja svećenici vlč. Luka Brešić iz Velike Gorice i vlč.Tomislav Škender iz Utrina ispovijedali su zatvorenike. Poseban ugođaj misi dao je  zbor župe Savski gaj koji je izvodio božićne pjesme.



Vlč. Krizmanić u homiliji je istaknuo da je rođenje svakog čovjeka je ispunjenje slike Božje koju svaki čovjek nosi u sebi i nadodao da je to "početak jednoga puta, čovjekov najvažniji projekt života. Slika kojoj svatko od nas daje posebno značenje. Svi smo na tom putu ostvarenja i ispunjena svoga života. Svatko od nas susreće muke, odluke i životne poteškoće, ali svi smo na tom putu sa istim ciljem, doći pred Isusa Krista. Put nije lagan, ali njime vrijedi ići."

"Mi smo djeca Božja i naš projekt života očituje se u tome koga ćemo slušati: Isusove riječi života ili riječi kneza tame koje nas vode u smrt. Rođenje Isusa Krista radost je za svakog čovjeka. Svojim rođenjem Isus nam je pokazao kako je moguće živjeti na ovoj zemlji unatoč teškoćama. Isus Krist je uz nas u svakom trenutku života, na slobodi ili bez slobode. Pravu, unutarnju slobodu nam daje samo Isus", naglasio je propovjednik. 

Na kraju homilije vlč. Krizmanić citirao je sv. Augustina koji je rekao: "Dobar čovjek, makar rob, slobodan je. Pokvaren čovjek, makar kralj, rob je. Budući da služi ne jednom čovjeku, nego što je još gore, onolikim gospodarima koliko ima poroka" te zaključio da je svaki čovjek stvoren dobar, a da je pitanje hoće li se oslobađati poroka i grijeha te slijediti put dobra.



Na kraju misinog slavlja vlč. Krizmanić je poželio svima da rođenje malog Boga bude poticaj da pripremimo naše srce za Isusov dolazak. Zatvorenicima je podijelio kalendare, časopise i raznoliko božićno štivo te svima čestitao Božić.

Josipa Barr
Ispišite stranicu: